Преговорната рамка за Северна Македония е модифицирана: отпаднали са историческите въпроси

Промените са договорени след българското решение и обявени на срещата на НАТО в Мадрид, където беше президентът Румен Радев. Коментар от него до този момент няма

OFFNews 01 юли 2022 в 10:53 10202 4

Стево Пендаровски

Снимка Getty Images

Стево Пендаровски

Промени са били извършени в преговорната рамка за членството на Република Северна Македония, след като българските парламент и правителство я одобриха по предложение на президента Еманюел Макрон по време на френското председателство на Съвета на ЕС. Отпаднали са историческите въпроси - стана ясно от изявление на македонският президент Стево Пендаровски. Късно снощи македонското правителство разгледа коригирания текст.

"Едно от нашите искания беше, че историческите въпроси не могат да бъдат част от преговорната рамка и това се съдържа в този предложен документ, получен в министерството на външните работи", каза късно снощи министър-председателят Димитър Ковачевски, цитиран от БНР.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид, където бяха и българският президент Румен Радев, и Пендаровски, френският им колега Макрон обяви:

"Постигнахме компромисно решение по преговорната рамката за членство на Северна Македония в ЕС, което включва и България". От думите му обаче не стана ясно, че това компромисно решение означава промяна след гласуването в българските парламент и правителство.

От думите му може да се заключи, че там тримата президенти са договорили или потвърдили въпросния "компромис". Информация по този въпрос от българския държавен глава няма. Не е ясно с какво се е съгласил той и защо го е направил, при положение, че при заминаването му за Мадрид вече имаше ясно българско решение - на правителството и на парламента - по въпроса за Северна Македония.

Пълния текст, който бе гласуван в България, вижте ТУК.

Дали това е единствената промяна в текста също не става ясно. Пендаровски не пожела да съобщи подробности за новите промени, преди те да се коментират от двете страни, но каза:

"Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното. Дали е достатъчно добро – засега ще се въздържа, тъй като искам това да премине през един по-широк кръг от консултации, което, за съжаление, по препоръка на нашите съюзници не бе направено миналия път, за да не застрашим, както ни помолиха, чувствителността на процеса. Трябва да се консултират гражданите, хората, политическите субекти, защото се опитваме да направим траен договор".

Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че френските предложения за преговорната рамка ще бъдат представени пред медиите в Скопие. Той потвърди, че Скопие ще се произнесе официално по предложенията след широки консултации между държавните институции, политическите сили и експерти, а също - че от предложенията е отпаднало решаването на историческите разногласия да е част от европреговорите.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи каза, цитиран от БТА, че два дни, преди да отпътува за Мадрид е бил в София, за да разговаря с българското министерство на външните работи по отношение на "двустранната част от пакета - протокола“, а след това в Мадрид са говорили за "европейската част от пакета- преговорната рамка“. Той нарече коригирания текст "окончателен".

В Туитър премиерът на Албания Еди Рама призова Скопие да приеме условията.

Според германския министър на външните работи Аналена Бербок френското предложение е възможност, която не бива да се пропуска.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави в Туитър приключилото френско председателство с предложеното решение на спора, което според него адресира всички изразявани опасения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

01.07 2022 в 14:10

Никакво национално предателство не е, считам, че е много по-добре брюкселски бюрократи да набиват очевидното в кратуните на скопските политичари, отколкото това да прави сръбското безумие!

11024

1

Комита

01.07 2022 в 11:42

Ако безродниците в НС го одобрят, това вече ще е национално предателство. Македонски език няма, а измислената им история започва от 1944-а!