Финансовият министър отчете спад във фискалния резерв

Кристина Минчева 12 май 2023 в 13:02 944 0

Росица Велкова

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Министърът на финансите Росица Велкова

Фискалният резерв намалява. След изплащане на пенсиите на 10 май в резерва ще останат едва 200 млн. лв., но нарастват данъчните приходи. Това отчете на изслушване в Народното събрание относно изпълнението на бюджетните приходи и разходи и състоянието на фискалния резерв министърът на финансите Росица Велкова - Желева. 

„Основната част от данъчните и осигурителни приходи са концентрирани във втората половина на календарния месец, докато основната част от социалните плащания се извърша в първата десетдневка на месеца, което обуславя значителна отрицателна амплитуда на фискалния резерв в този период от месеца“, каза пред депутатите Велкова.

Тя уточни, че допълнителен фактор за поддържане на високия фискален резерв е разпоредбата на параграф 15 от т.нар. удължителен закон. Той е причината Министерският съвет да не може да използва средствата по Сребърния фонд и европейски средства на програми и проекти за извършване на разходи, в това число и ПВУ.

Министърът предупреди, че законът действа до 10 юни и ако дотогава няма приет закон за бюджета, то от 11 юни трябва да се следва нулево салдо. Това означава, че трябва да се задържи рязко финансирането на системите и те да се финансират по приоритети. 

В кулоарите на парламента Велкова каза, че ако се наложи да бъде приет удължителен закон за бюджета, трябва да бъде определен лимит от НС за теглене на нов дълг, като се има предвид дефицита около 6,4%, което се равнява на 13-14 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови