Финалните думи на 48-ото НС

Ружа Райчева, Йорданка Веселинова 02 февруари 2023 в 10:36 2135 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

48-ото НС отиде в историята

48-ото Народно събрание е разпуснато. Указът на президента Румен Радев пристигна в парламента. Минути преди последния звънец парламентарните групи излизат със заключителни декларации.

OFFNews следи последното заседание на живо.

"ГЕРБ-СДС е решението на политическата криза"

"Политическата криза може да бъде решена с проява на политическа смелост", заяви Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС). По думите ѝ кризата не може да бъде разрешена по начин, удобен за партиите. Тя изтъкна, че ГЕРБ е направила всички усилия, за да има работещ парламент и редовно правителство. По думите ѝ причината за провала на това НС е липсата на политическа смелост. Атанасова добави още, че групата ѝ била готова за сериозни разговори по политики, от които могло да се обединят максимално много от парламентарните групи, за да има антикризисно правителство. Тя благодари за "смелостта" на групите, които били готови да подадат ръка за формирането на такова. Тя обаче упрекна "Демократична България", от които очаквали тази подкрепа, но вместо това избрали да продължат управлението на Радев със служебни кабинети.

"Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС", заяви тя.

Атанасова твърди, че групата ѝ вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес. Тя е на мнение, че през последните две години с "репресивния апарат на държавата" е направен опит за унищожаването на партията. Председателката на групата заяви, че е прекратена "финансовата авантюра на Асен Василев" и спадът на икономиката, причинен от 47-ото НС. По думите ѝ това ще е основен приоритет на 49-ото НС, но добави, че грешката е на "партиите на протеста" и "партиите на промяната".

ПП: Групите най-сетне станаха ясни

Във финалната си декларация лидерът на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров обобщи, че има една добра и една лоша новина. Лошата - че 48-ото Народно събрание е парламентът на пропуснатите възможности, а добрата - че “групите най-сетне са станали ясни”. Гюров коментира, че в този парламент се е образувало стабилно мнозинство, за което “нормално” не е “европейското нормално”. Според лидера на групата на ПП в парламента България трябва да има бъдеще, в което успехът не зависи от това на кого си човек, бъдеще, в което за здравето няма значение дали имаш връзки в болницата, и в което правосъдието не зависи от това кого главният прокурор нарича “шефе”. По думите на Андрей Гюров наложителните законодателни промени в този парламент са били отложени с помощта на “банални врътки” в пленарната зала и комисии от страна на групите на ГЕРБ, “Възраждане” и ДПС. Той добави, че “спасяването редник Гешев” е събрало повече застъпници за разлика от ключови законопроекти като този за промени в Наказателно-процесуалния кодекс за въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор. 

ДПС заговори за диалог и укрепване на мостове

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова за диалог още по време на предизборната кампания, за да има успешно 49-о НС. Той добави, че такава политическа криза в най-новата ни история не е имало. По думите му обаче кризите могло да се трансформират в нови възможности. Карадайъ е на мнение, че хората не искат избори, а час по-скоро да се решат най-важните им проблеми, но този парламент се провалил заради липсата на диалог и егоистичните политически интереси.

Няма силна държава без отговорни и активни граждани, каза той, призовавайки за диалог както избирателите, така и политиците.

"Възраждане" приветства новите избори

Костадин Костадинов каза, че “Възраждане” приветства възможността за “пети поправителен изпит”. По думите му партията ще работи за това българите да виждат истината такава, каквато е, а не през “кривите огледала на медиите”. Той подчерта, че хубавото е, че парламентът единодушно е осъдил агресията срещу Християн Пендиков в Северна Македония. Като най-знаков провал на този парламент Костадинов посочи “поредния неуспех” при провеждането на съдебната реформа.

За БСП всички са статукво

“Всички в тази зала са статукво”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ 48-ото НС се е провалило в най-важните си задачи - да излъчи кабинет, да реши политическата криза и да даде сигурност на обществото. Тя е на мнение, че в следващото НС най-важното предизвикателство ще бъде защитата на парламентарната република. “Поставянето на етикети е една от пречките за формирането на кабинет”, каза тя. Според нея такива е имало най-вече около войната - едните евроатлантици, а другите - ретроградни евразийци. Нинова прогнозира, че войната в Украйна ще приключи с мир, а партиите, говорили за мир - ще се окажат прави. Нинова видя проблем в причисляването на партии към статуквото. Този етикет за левицата се появи след прекрояването на Изборния кодекс, когато БСП се прегърна с ГЕРБ и ДПС. Нинова е на мнение, че диалогът трябва да се възстанови, за да продължи борбата с корупцията и съдебната реформа. Именно с гласовете на БСП обаче съдебната реформа бе нееднократно бламирана.

ДБ: Живеем в странен квазипрезидентски режим

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че е важно всички да си дадат сметка къде се намира държавата, а не да разчитат на “предизборни клишета”. По думите му е станало ясно, че българският парламент трайно се проваля в опитите си да произведе стабилни мнозинства. Христо Иванов е на мнение, че в момента президентството управлява и че налице са все повече и повече признаци за това, че живеем в “странен квазипрезидентски режим”. Според него това не е моментен куриоз, а признак за боледуващата ни политическата система. Христо Иванов подчерта, че от конституирането на това НС от ДБ са настоявали за парламентарно управление, стъпващо на реформи в съдебната система, и приоритизиращо влизането на България в Шенген и еврозоната. Лидерът на парламентарната група на ДБ заяви, че траен мир може да има, когато съществуват гаранции за международното право, и когато тези гаранции могат да бъдат отстоявани. По думите му не може да има никакво съмнение, че целта е мирът. Според него фактът, че парламентът не е провел съдебната реформа, ще попречи по пътя ни към еврозоната и Шенген. Той попита ГЕРБ защо са нарочили ДБ като виновници за провала на намирането на мнозинства, при положение, че са имали възможността да съставят правителство.

Янев: Време за мъже в политиката

“Търпението ни свърши. Политическата безидейност ни докара до спирала от нескончаеми избори”, заяви лидерът на “Български възход” Стефан Янев. По думите му в този парламент се видяла пълната липса на отговорност в политическия елит. Янев изтъкна, че групата му е стремила да гарантира диалог, но останалите партии не проявили отговорност. Янев обвини индиректно “Продължаваме промяната”, които по думите му били младежи, готови да скочат на бой, но без да мислят за това, което могло да се счупи. Според него сега е дошло “време за мъже” в политиката, тъй като управлението било оставено на автопилот. Лидерът на БВ влезе и в реториката на ИТН и заговори, че парламент и партии са ненужни, ако не могат да формират управление. Все пак обаче определи идеята за смяна на модела на управление като “екзотична”. В речта си Янев заговори за традиционното българско семейство и християнски ценности, събиране под знамената и обединение в името на “майка България”.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов също направи финално обръщение. Той заяви, че се е надявал след серия крясъци и обиди най-накрая в този парламент да бъде намерено разбирателство. Рашидов каза, че е приел отговорността да бъде председател на НС, вярвайки, че депутатите могат да вдъхнат доверие на обществото и да излязат от безкрайна спирала на избори. Според него народните представители трябва по-често да се замислят какво завещание оставят след себе си. “Знам, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни”, каза Вежди Рашидов и добави, че се надява следващият парламент да донесе нова вълна и нов период в българската политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови