Феим Чаушев се разкая и отърва затвора

Юлиан Христов Последна промяна на 05 ноември 2013 в 16:46 3484 6

Феим Чаушев. Снимка: БГНЕС
Феим Чаушев. Снимка: БГНЕС

 

С решение на Софийски градски съд присъдата на бившия зам. външен министър от правителството на тройната коалиция Феим Чаушев беше намалена с една година и от ефективна присъдата стана условна.

През януари 2012 година Районният съд в София определи затвор от три години и шест месеца за Чаушев по обвинение за това, че е съдействал да бъде платен откуп за откраднат автомобил. Същото наказание получи и другият подсъдим – Ивайло Геков, на когото, според обвинението, са предадени 23 000 евро за колата. Той беше осъден на три години и шест месеца затвор, при първоначален строг режим. 

С решение от 4 ноември съдебен състав на СГС с председател съдия Александра Йорданова намали присъдата и на двамата. В същото време от ефективни присъдите им станаха условни с петгодишен изпитателен срок. 

При произнасянето си съдът е потвърдил решението на първоинстнационния съд за това, че Чаушев е съдействал да бъдат платени исканите 25 хил. евро за откраднатия автомобил БМВ на турски гражданин. Съдът е категоричен, че престъплението е осъществено с умисъл, а Чаушев е съзнавал общественоопасния характер на деянието и е предвидил общоопасните последици от него. Това се доказвало пряко от приложените записи на телефонни разговори между подсъдимите и жертвата. 

В същото време съдът не е приел за правилни мотивите на адвокатите на двамата подсъдими, с които се иска оправдателна присъда или връщане на делото за ново разглеждане на първа инстанция. 

"Приетата по делото фактическа обстановка се потвърждава изцяло и от изложеното в обясненията на подсъдимия Чаушев, като правилно СРС не е кредитирал същите в частта, с която последния отрича да е искал пари за съдействието за връщане на отнетото МПС, като последното обстоятелство се опровергава по безспорен начин от приложените по делото веществени доказателства , а именно - записи на разговори по приложените специални разузнавателни средства", се казва в решението.

Въпреки това съдът смята, че наложените наказания на първа инстанция не са съразмерни с престъплението. Една от причините е, че СРС не е отчел чистото съдебно минало на Чаушев, а също и това, "че извършеното престъпление е инцидентна проява". Колегите от първата инстанция не отчели също "напредналата му възраст, добрите характерстични данни" и изразеното от него съжаление за стореното

С подобни мотиви съдиите намаляват с шест месеца присъдата и на Геков, който преди това е бил осъден на три и половина години затвор. 

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2013 в 06:53

Няма да ги видим. Днес троловете празнуват.

06.11 2013 в 05:03

Откакто на власт е Олигарски, съдебната система е супер ефективна да оневинява престъпници. Изключително поръчково действа съдебната система, но тука не ги виждам червените тролове да дойдат да защитят милия инцидентен министър ...

06.11 2013 в 01:26

поздравления за снимката :-)

05.11 2013 в 22:48

На този полага ли му се катарзис или му стига обикновено разкаяние?

05.11 2013 в 17:17

Весело им е на тези, които гледат България отдалеч.

05.11 2013 в 16:56

Яааа,изненада ! :)