Фандъкова: Лесно се делим и вървим сами. Но нека Съединението да е урок и за настоящето

OFFNews 06 септември 2019 в 13:21 1988 1

"Свикнали сме лесно да се делим и да вървим сами, но нека си припомним Съединението като урок за настоящето", каза столичният кмет и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова по време на честването на Съединението в София, цитирана от "Фокус".

В словото си Фандъкова каза:

"Скъпи съграждани, уважаеми госпожи и господа народни представители, колеги, скъпи деца, ваши превъзходителства,

6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние.

Днес може би е трудно да си представим шока от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване. Съединението е чисто българско завоевание без въшни побудидители, крепители и защитници. То е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал след дългите векове на гнет".

Тя посочи, че Съединението символизира стремежа на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен за другите европейски народи, както е мечтал Васил Левски.

"Съединението прави силата" е девизът на нашата държавност. Водачите в онези исторически месеци проявяват забележително държавническо поведение. Забравят за разделението на "наши" и "ваши", за дребните си политически борби и лични амбиции. Опозицията активно работи за постигането на националния идеал заедно с правителството. Вечно ще бъдем признателни на княз Александър Първи, на Захари Стоянов, Иван Андонов, военноначалниците Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Анастас Бендерев, държавниците Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, дипломатът Иван Гешов. Всички те и мнозина други вложиха целите свои дарби, усилия и мъжество, за да се случи Съединението. Да не забравяме и огромната роля на героичната българска армия, която в последната Българо-Сръбска война защити държавата и българските идеали и постави света пред свършен факт. Честит празник", каза още Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4534

1

Общинар

06.09 2019 в 14:15

СОФИЯНЕЦ на 13.01.2019 в 03:12
СВЕНЛИВАТА КРАДЛА (по Илф и Петров, Дванадесетте стола, гл.8) "Кметицата на столицата бе стеснителна изпечена крадла. Цялото й същество протестираше против кражбите, но тя не можеше да не краде. Крадеше и се срамуваше. Крадеше постоянно, постоянно се срамуваше и поради това нейните гладко епилирани бузички винаги пламнееха от руменината на смущението, срама, стеснителността и неловкостта. Светът не е виждал още такава свенлива крадла като Йорданка Фандъкова." Гениално! Илф и Петров са я описали едно към едно