Фандъкова: Европейските средства не идват даром, а се защитават

С опита и доверието, които имаме, спечелихме за София 930 млн. евро европейски средства, посочи тя

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2019 в 14:01 1636 1

Европейските средства не се получават даром, както се внушава. Заслужават се с подготвени проекти, които реално променят качеството на живот на хората. Нужни са знания, умения и доверие. София е пример как европейската солидарност достига и променя живота на хората. Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС, при откриването на конференция „Предизвикателствата пред местната власт в процеса на евроинтеграция“, организирана от фондация „Конрад Аденауер”.

„Успехите на София, които постигнахме през последните години, се дължат на доверието, което изградихме с нашите европейски партньори и подкрепата на гражданите“, посочи също Фандъкова.

Фандъкова обясни, че през настоящия програмен период София е защитила над 40 проекта и за града са спечелени около 930 млн. евро европейско финансиране за развитие на града. Повечето от проектите са свързани с качествената промяна и обновяване на градската среда, подобряване на транспорта, качеството на въздуха и по-добри условия за живот на хората.
Благодарение на европейската солидарност София значително напредна в развитието на транспортната инфраструктура, в това число, метрото и реализира стратегически проекти в областта на околната среда. На дневен ред сега са инвестиции в кварталите.

„След като ремонтирахме базова инфраструктура от града, предвиждаме целенасочена работа в кварталите – малки улици, довеждащ транспорт до станциите на метрото, паркинги и защита и обновяване на междублокови пространства“, каза Фандъкова.

Метрото на София е най-големият проект и стратегически приоритет, който променя града и повишава качеството на живот. За 10 години изградихме 30 км. от съществуващата мрежа. През 2009 г. мрежата на метрото беше 9,6 км. Метрото използваха 70 хил. души дневно и свързваше с центъра „Обеля“ и „Люлин“. Днес мрежата на метрото е 40,2 км и с него всекидневно пътуват 350 хил. души. В момента изграждаме третия лъч с още 12 км, като първите 8 км от него ще бъдат пуснати в експлоатация до края на годината.

Ръководителят на „Конрад Аденауер – България“ Торстен Гайслер посочи, че София се развива като растяща икономика през последните години. Без икономически ръст не би могло да се постигне развитие и промяна.

„Направеното от Фандъкова показва ясна визия и умения да се справи с предизвикателствата при управление на европейски проекти“, каза още Гайслер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14751

1

Нострадамус

06.10 2019 в 16:04

Евростат: България е първа по енергийна бедност в Европейския съюз. Статистиката е крайно тревожна. Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат домовете си комфортно затоплени, със здравословни условия на обитаване през зимата.