Quantcast

Фандъкова: Догодина започваме нов парк в Оборище

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2019 в 14:51 3155 3

По-добро качество на живот означава близък достъп до градски паркове. Затова планирахме изграждане на 8 нови парка и запазване на зелените клинове от Витоша. Вече се изработва устройственият план за парк „Кукуряк“ в „Овча купел". 

Имаме подкрепата на жителите, които се включиха в обсъжданията, а ангажиментът, който поех, е да създадем добра пешеходна и велосипедна свързаност на парка с жилищния комплекс „Овча Купел“ I, 4,5,6 микро район“, обясни кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че в момента се разработва вариант за паркинг, който ще се намира до бъдещия северен вход на парк и до метростанцията, която се изгражда. 

„Манастирски ливади" е от кварталите, които имат огромна нужда от парк и зелени площи. Затова планираме линеен парк по поречието на реките Боянска бара и Бара Изливо и имаме изготвен идеен проект“, каза Фандъкова.

Третият нов парк ще е на територията бившите военни имоти в район „Младост“. Те бяха прехвърлени на общината от Министерски съвет. „Вече имаме с идеен проект и се извършва градоустройствената процедура“, поясни кандидатът за кмет.

Четвъртият нов парк, който тя предлага, е на територията на Район „Студентски“, кв. „Витоша“.

Догодина със сигурност ще можем да започнем изграждането на нов парк на ул. „Черковна“ в район „Оборище“. Правим го заедно с Министерство на отбраната и Военната академия. По този начин разширяваме парка на Военна академия, който преди години отворихме за граждани“, обясни Фандъкова.

Другият парк, чието изграждане може да започне през следваща година, е линейният парк по бул. „Македония“. В планирането му се включи екипът на „Вилмот архитекти“, едно от водещите архитектурни бюра във Франция.

Много важно за жителите на „Младост“, „Студентски“, „Дървеница“, „Мусагеница“ е да продължим работа по парк „Въртопо“. В напреднала фаза са проучванията, които ще дадат допълнителна връзка на бул. „Цариградско шосе“ с Околовръстния път, източно от „Горубляне“. По този начин осигуряваме достъп до бъдещия хидропарк „Искър“. Собствеността по поречието е общинска и държавна и неговото изграждане е обезпечено“, каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова.

„Една от важните задачи, която задължително трябва да приключим, е да защитим цялата територия на Борисовата градина с приемането на устройствен план. Това е единственият начин да забраним всякакво ново строителство в парка и да върнем публичните функции на къпалнята „Мария Луиза“ и Летния театър“, каза Фандъкова.

„Предвиждаме и изграждането на две пешеходни и велосипедни връзки между трите части на Южния парк. По този проект вече работи главният архитект на София арх. Здравков“, обясни Фандъкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2534

3

Общинар

15.10 2019 в 00:12

Догодина под формата на общественополезен труд ще почистваш градинки!

1943

2

OtSofia

15.10 2019 в 00:11

Новата дъвка по френско-българска линия: линеен парк. Ах, колко сме изобретателни и как заобикаляме общоприетите термини и евтл. норми. Линеен парк на - какво беше? А, "по поречието на реките Боянска бара и Бара Изливо“. И "линейният парк по бул. „Македония“. Ама къде скриха линейния парк по околовръстната жп линия? Може би разбраха, че е ненормално да сменяш кон за кокошка, т.е. условия за скоростен релсов път, подготвено от век трасе в гора, милионна инвестиция и социално-транспортен-икономически положителен ефект за София срещу съмнителен тревоопас-ващ/ен обект, колкото и аз да обичам зеленото.За Македония да не говорим - гафа на Графа, т.е. на Руски паметник е видим за всички.В Боянската бара и Изливо ми е надеждата - там никой няма да го забележи. Един въпрос мъчи населението: защо Изливо е линеен, а пък Въртопо - просто парк?

8033

1

Borislav Aronoff

14.10 2019 в 20:50

Като гледам Западен парк по-добре да не почвате въобще .