Европейските либерали категорично: България, Румъния и Хърватия заедно в Шенген!

OFFNews 03 декември 2022 в 15:36 3158 0

Илхан Кючук, ДПС

Снимка Офис на евродепутата Илхан Кючук, ДПС

Участник във форума е и евродепутатът от ДПС Илхан Кючук

Европейските либерали безапелационно гласуваха за едновременното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Това се случи на Съвета на партия АЛДЕ, който се събра на второто си заседание за годината в Братислава, Словакия, предаде БТА.

След обявяването на решението на Нидерландия, че ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, с неотложна спешност Съветът на АЛДЕ гласува резолюция за приемането на България, Румъния и Хърватия заедно в Шенген.

В текста е цитирана позицията на ЕК, която посочва, че държавите изпълняват необходимите условия за присъединяване към Шенгенското пространство и призовава Съвета на ЕС да предприеме необходимите стъпки за приемането им.

В резолюцията е подчертана категоричната позиция на групата „Обнови Европа“ в ЕП, която настоява за край на дискриминационното изключване, което оказва отрицателно въздействие върху свободното движение на граждани и вреди на единния пазар. В заключение текстът гласи: „Партиите членки на АЛДЕ да изразят публично подкрепата си за присъединяването на България, Хърватия и Румъния към Шенген.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!