Европейската банка за развитие ще ни помага за реформите в Плана за възстановяване

ЕБВР ще ни помага с реформите и проектите, заложени в Плана за възстановяване

OFFNews 30 май 2022 в 10:55 1279 0

Снимка Пресцентър Министерски съвет

В присъствието на премиера Кирил Петков вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо подписаха меморандум за разбирателство, съобщиха от правителствения пресцентър.

По този начин международната финансова институция ще подпомогне българското правителство в провеждането на структурни реформи и в реализацията на проекти, финансирани от фондове на ЕС през програмния период 2021 – 2027 г.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще окаже подкрепа и за проекти в енергийния сектор, включени в българския План за възстановяване и устойчивост. Той включва 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства от ЕС. В него са заложени проекти и реформи в ключови области като здравеопазване, образование, транспортна свързаност, енергетика, дигитализация и бизнес среда.

Кирил Петков заяви, че България има един "много добър работещ План за възстановяване и устойчивост, чрез който ще бъде подпомогнато провеждането на редица реформи в страната ни". Премиерът подчерта, че експертизата и опитът на специалистите от ЕБВР ще бъдат от изключителна полза на българското правителство за подобряване на качеството на проектите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови