Европарламентът прие разгромяваща резолюция за Русия, а БСП се скри

OFFNews 29 април 2021 в 21:01 12280 3

Снимка europa.eu

В резолюция, приета днес, Европарламентът потвърди дълбоката си загриженост във връзка с руските военни демонстрации в близост до границата с Украйна, както и в незаконно окупирания Крим.

Резолюцията беше приета с 569 гласа „за“, 67 гласа „против“ и 46 гласа „въздържал се“. Що се отнася до българските ни представители - петимата евродепутати от БСП не са участвали във вота, а всички останали 12 български представители в ЕП гласуваха „за“. 

Ако военното струпване доведе до нашествие в Украйна от страна на Русия, ЕС трябва ясно да заяви, че последствията от подобно нарушение на международното право и нормите ще бъдат тежки, предупреждава приетата резолюция.

Подобен сценарий трябва да доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ от Русия в ЕС, изключване на Русия от платежната система SWIFT и замразяване на активи, както и отмяна на визите за Европа на всички олигарси, свързани с руските власти.

Руската агресия в Чехия и състоянието на Алексей Навални

В резолюцията също така се изразява съжаление във връзка с разкритията, че руските разузнавателни служби са причинили експлозията на склад за оръжия във Врбетице, Чехия, през 2014 г., при която загинаха двама чешки граждани.

Споменават се и обвиненията срещу служители на руското военно разузнаване (ГРУ) в опита за убийство на Емилиян Гебрев, собственик на оръжейна фабрика, и на още двама души в България през 2015 г.

Евродепутатите изразяват дълбоката си солидарност с чешкия народ, както и твърдата си подкрепа за страната след последвалия дипломатически спор с Русия и експулсирането на служители на посолствата от двете държави.

Европарламентът също така отново призовава за незабавното и безусловно освобождаване на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, чиито присъди са политически мотивирани и противоречат на международните задължения на Русия в областта на правата на човека.

В текста се напомня на руските власти и лично на президента Путин, че те носят пълна отговорност за здравето и телесната неприкосновеност на Навални и трябва да предприемат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

Евродепутатите отново подчертават, че държавите членки на ЕС не следва да продължават да бъдат гостоприемна среда за руски богатства и инвестиции с неясен произход и продължават да настояват държави членки като Кипър, България и Малта да преустановят своите режими за предоставяне на гражданство срещу инвестиции (т.нар. „златни паспорти“).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

3

Nick Ivanov

30.04 2021 в 08:18

Към Бекон-а (свински, предполагам), казвам:
1.Върховенството на закона:
-Страни, наложили визов режим на страна от ЕС, автоматично получават същата мярка. (България има визи за САЩ).
-Мобилният пакт нарушава фундаменталното европейско правило "Свобода на движение за хора, стоки, капитали.
-Конституцията на всяка страна членка от ЕС е съобразена с договора за приемане, и не може да бъде изменяна под външен натиск. Защо същия този ЕП ни призовава за приемане на Истанбулската конвенция, която противоречи на Основния ни закон?
2.Политическите затворници:
-Къде са резолюциите на ЕП и ЕК за затворниците, държани в Гуантанамо?
-Как определят задържането на Джулиан Асандж, заплахите към Едуард Сноудън?
-Къде са резолюциите към братските арабски страни от Залива, които масово нарушават всички видове "човешки права" ?
3.Народните представители:
-Какви са тия "народни представители" в ЕП, които са избрани от нас за да папат огромни заплати и да ни пробутват дивотии?

2038

2

Бекон

30.04 2021 в 06:14

Ник, нищо не каза за върховенството на закона, политическите затворници, репресиите срещу критиците на властта, политическите убийства и терористичните акции в цяла Европа на Путин. А народните представители са зова са представители защото са избрани от хората. Та слаба ли е държавата сещаш се ...

1806

1

Nick Ivanov

30.04 2021 в 05:38

Тия същите другаре не настояваха ли за приемане на Истанбулската конвенция в България, без значение, че Конституцията на страната (изразяваща волята на този Народ) забранява такива волни интерпретации за пол и брачни отношения? Тия същите мълчат като риби за разчленения журналист от Саудитите, за затворниците в Гуантанамо, за Асандж, за визите от страна на САЩ, за незаконния Мобилен пакт и пр. Очевидно е, че ЕП не е структура, която защитава демократичните ценности, тогава кои са тия хора, кой ги е упълномощил да творят дивотии?