Европарламентът отличи АМ Тракия и метрото като образци за харчене на парите от Брюксел

OFFNews 03 май 2018 в 21:18 7627 3

Снимка metropolitan.bg

С 475 гласа „за“ (73% от гласувалите) Европейският парламент посочи български европроекти като образци за управление на европейски средства. Това се случи по време на пленарната сесия на ЕП, а сред проектите са АМ „Тракия“, метрото в София и обновените отсечки от жп линията София - Пловдив.

Проектите са посочени в доклад, оценяващ европейските инвестиции в транспорта с препоръки за финансирането на сектора след 2020 г. Автор и вносител е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. 

„Когато Европа спестява два часа път на своите граждани, когато заради Европа имаме 500 жертви по-малко на пътя, когато Европа свързва семейства, села и градове със своите европейски проекти, тогава хората разбират какво е Съюзът за тях“, отбеляза Новаков след вота.

Докладът призовава за повече безвъзмездно финансиране в регионите, в които качеството на инфраструктурата изисква това, както и където транспортът замърсява повече, или има голям брой пътнотранспортни произшествия.

С одобрението на доклада се поставя акцент и върху обезлюдяващите се региони, за които добрата свързаност остава една от възможностите за решаване на проблема.

След приемането в пленарна зала документът ще бъде изпратен до Европейската комисия, Европейския съвет, правителствата, националните и регионалните органи на управление на държавите членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12308

3

Метрото.......не че не можеше и по-добре да е, но определено става.АМ Тракия обаче е под всякаква критика и трудно може да стане по-зле.

13214

2

XR4

04.05 2018 в 02:12

koga, аз пък на метрото си се воза с кеф!Защо все трябва да сме черногледи?Хората са се постарали(до колкото им стигат възможностите, че и отгоре-доволен съм).Тато за 15год успя да "направи" две метростанции и един тунел. Като го вида Винету и все едно някой ми бърка в....да не казвам къде, но фактите са си факти.