Европарламентът изслушва Мария Габриел на 20 юни

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2017 в 15:07 2337 0

Европарламентът изслушва Мария Габриел на 20 юни

Европейският парламент ще изслуша българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел на 20 юни в Брюксел.

Мария Габриел ще отговаря на въпросите на евродепутати идния вторник от 16.00 часа българско време при съвместно заседание на парламентарните комисии по индустрия и култура. Към тях ще се присъединят депутати и от комисиите по вътрешен пазар, вътрешни работи и юридически въпроси, защото те също имат отношение към определения ресор за българката – "Цифрова икономика и цифрово общество".

В продължение на 3 часа Габриел трябва да убеди колегите си, че има обща компетентност да бъде евокомисар и конкретно – че е способна да изпълнява задълженията си в сферата на дигиталните технологии.

Българската кандидатка вече е получила 8 писмени въпроса, на които трябва писмено да отговори преди устната беседа на 20 юни. Сред тях има питане за графика, който ще следва Габриел като бъдещ комисар по приоритетите за изграждането на цифровия единен пазар в Европа, как ще опази себе си и подчинените ѝ служби от лобистки натиск или как ще допринесе за независимостта на медиите в ЕС, както и за предпазването от "фалшивите новини".

За да получи положителна оценка, Мария Габриел се нуждае от подкрепата на поне 2/3 от членовете на групите в Европейския парламент. Резултатът от изслушването обаче може да стане ясен едва на следващия ден – 21 юни, когато решение ще вземат координаторите на парламентарните комисии.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !