Еврокомисията подхваща дарителите на МВР

Юлиан Христов 30 януари 2012 в 16:30 1167 0

Полиция СНИМКА: АРХИВ
Полиция СНИМКА: АРХИВ

Комисията по петиции към Европейския парламент се е обърнала с молба към Европейската комисия за предварително разследване на сигнала за това, че пътните полицаи в България не спират за проверка коли на дарители на МВР.

Писмен отговор за това е получен днес от Брюксел във връзка с внесена петиция на Facebook-групата „Да защитим доблестния полицай от българското МВР“.

Инициативата в социалната мрежа беше създадена с разследване на огласените през 2011 г. факти от полицая Константин Иванов за това, че е имало изготвен списък според който полицаите по контрол на пътя не са спирали за проверка колите на дарителите на МВР.

Отговорът е подписан от Ерма Мацони, председател на Комисията по петициите, и в него се казва: „След като пристъпи към разглеждане на петицията комисията реши да се обърне към Европейската комисия с молба за извършване на предварително разследване по различни аспекти на проблема. Комисията по петиции ще продължи разглеждането на Вашата петиция, веднага след като получи необходимата информация“.

Миналата година след журналистическа проверка стана ясно, че пътните полицаи разполагат със списък на дарителите в МВР. Твърденията бяха на полицай, който по-късно напусна работа. След случая на 11 август миналата година говорителят на еврокомисията Марк Грей заяви, че всяко дарение за МВР е неприемливо - независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности. „Ние, като граждани, се притесняваме конкретно от разкритата от полицая корупционна практика, защото при нея пряко е бил застрашен животът на обикновените шофьори и пешеходци - българи и гости от чужбина, поради опасната небезнаказаност на пътя за приближените до властите политически олигарси”, заяви Грей.

Няколко дни след изказването на Грей със заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов от 1 септември 2011 година даренията във ведомството бяха забранени. Изключения от забраната се допускат обаче само в случаите, когато дарител е община, държавна структура, държавно предприятие, търговско дружество със 100% държавно участие или международен орган, организация, чуждестранен държавен орган и Европейският съюз.

На 1 октомври се появи регистър за даренията, които министерството е получило. Предстои да бъде направен и списък за времето назад, като вероятно ще се обобщят даренията от 2005 година насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови