Еврокомисията одобри българска програма за борба с двойните стандарти при храните

OFFNews 23 юли 2018 в 11:55 2894 0

Европейската комисия (ЕК) одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните в Европейския съюз (ЕС), която е на стойност 1.3 млн. евро.

"Имаме поредна ефективна крачка в решаване на проблема с двойния стандарт с храните и напитките в ЕС. Европейската комисия одобри пилотния проект, предложен от мен и колегата евродепутат Андрей Новаков, за справяне с двойния стандарт. Той е одобрен с най-високата възможна оценка – с клас „А“, така че вече ще има българска програма, свързана с борбата с двойните стандарти с храните и напитките в ЕС", каза пред журналисти евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

По думите му преди няколко години Европейската комисия е отричала да има двоен стандарт, но след многобройните изследвания и писмени въпроси, които задали на ресорните комисари, това се е променило.

Програмата, която е одобрила ЕК, е предложена от Радев и от колегата му в Европарламента Андрей Новаков. Още преди няколко месеца двамата обясниха, че идеята им е да се въведат минимални общи стандарти за храните във всички страни. Според тях това няма да повиши цените на храните в Източна Европа.

"Надявам се още през 2019 г. да имаме конкретни резултати и организации от България да могат да участват в тази българска програма на ЕС за отпускане на грантове", коментира Новаков и подчерта, че изпълнението на програмата започва формално на 1 януари 2019 г., когато влиза в сила новият бюджет. "Надявам се през последната четвъртина на годината да бъде обява процедура по подаване на проекти, така че всяка една организация да може да го направи", добави Нованов.

"Искаме да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС и ако може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, така че да може гражданите на различните страни на ЕС да могат да имат достъп по еднакво качество храни", обясни днес Радев и подчерта, че според него има двоен стандарт и в различни други потребителски стоки като козметика, почистващи препарати, горива.

Радев и Новаков настояват и за създаването на европейски контролен орган, който да следи дали има двойни стандарти. По думите им това се налага, защото за националните органи е почти невъзможно да направят необходимите проучвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови