Евродепутатът Петър Витанов остава в политика, обмисля предложения от много партии

OFFNews 19 април 2024 в 09:02 982 0

Петър Витанов

Снимка БГНЕС/архив

Ще остана в политиката, независимо от краткосрочната перспектива. Това, което виждам в България, е отчайващо. То отблъсква българските избиратели“, коментира евродепутатът Петър Витанов за БНР от Брюксел. Според Витанов критиките по отношение на евродепутатите от БСП са част от мащабната политика за дискредитиране на всички, които имат собствено мнение. 

„Всеки, който не е съгласен с курса на партията, беше изхвърлен по един или друг начин“, коментира той.

„Имам много покани от политически сили, които в момента обмислям. При всички положения – дали ще съм в Европейския парламент или в България, за мен тази обществена дейност е важна, тя е нещо, с което искам да се занимавам“, добави Петър Витанов. 

Социалистът не е оптимист, че ще има прокламираното от Корнелия Нинова „голямо ляво обединение“: „Характерно за предизборните периоди е това ръководство да излиза с бомбастични новини. Това, разбира се, би било отлично, но няма как да стане, защото ярките леви хора вече не са там – Станислав Владимиров, Ваня Григорова, Константин Проданов, Атанас Пеканов, дори себе си слагам в тази група. Тези хора не само не са търсени, но те биват очерняни систематично“.

„Това, което виждам в България, е отчайващо. То отблъсква българските избиратели. От една страна са безкрайните компромати, в които участват активно и тези, на които хората възложиха надежди за промяна. След 6 месеца обаче дори няма да помним тези скандали, защото пред България има много сериозни предизвикателства. Да оцелее като нация. Имаме чудовищен демографски проблем, топим се. България трябва да намери и своето достойно място в голямата геополитическа картина, защото в момента се разместват пластовете в целия свят. Да отстоява своите позиции в рамките на двата големи съюза, чийто членове сме. Пред страната ни има огромни теми и тази кал, която се лее в момента, е унизителна за всеки български избирател“, смята Петър Витанов.

Що се отнася до етичните правила за европейските избори, като прозрачност на финансиране, забрана за използване на фалшиви новини и език на омразата, страната ни едва ли ще отговори на тези високи изисквания.

„За съжаление продължаваме да сме твърде далеч от демократичните стандарти. Колеги, на които спомена, че в България се купува вот за 30 или 50 евро, не могат да проумеят за какво става въпрос“, добави Петър Витанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата