Евродепутат от ГЕРБ зове да се преименуват Димитровград, Благоевград и Велинград

Друго предложение на Андрей Ковачев е да се демонтира паметникът на Съветската армия - идея на ДБ, която ГЕРБ не подкрепи преди 2 месеца

OFFNews 19 април 2021 в 11:21 15084 1

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев призова колегите си от парламентарната група на партията да предложат в Народното събрание да се преименуват населените места, които носят имената на комунистически дейци.

В публикация във фейсбук той изброява като такива Димитровград, Благоевград, Велинград и Владо Тричков. Според него те носят имената на комунистически "сатрапи и тирани". 

Освен това Андрей Ковачев зове представителите на ГЕРБ в Столичния общински съвет да внесат предложение за демонтиране и преместване на паметника на Съветската армия в София. Такова предложение вече беше внесено в СОС през февруари от общинарите на Демократична България, но тогава ГЕРБ не го подкрепи.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева тогава обяви, че тази тема не е важна "в момент, когато цялото ни общество е изправено пред невиждана здравна, социална и икономическа криза".

"Докато всички останали представители на институции търсехме възможности да запазим живота и здравето на хората, да намалим и компенсираме икономическите последици от тази криза, вие от Демократична България с ръка на пулса на обществените нужди се занимавахте с един паметник", коментира тя в общинския съвет.

В наредбата на Столична община ясно е записано какво трябва да включва всяко едно предложение за преместване или премахване на паметник. Член 20 ал. 2 казва, че предложенията трябва да съдържат: Подробни мотиви за предлаганото действие; Предложение за мястото, на което да бъде преместен паметникът или възпоменателния знак; Проект за разполагане на новото място и Посочен източник на финансиране за извършване на това действие. Вашият доклад не съдържа три от посочените 4 изисквания, обясни тогава Едрева. 

Под публикацията на евродепутата Ковачев в социалната мрежа се е развихрила активна дискусия, а почти всички мнения са критични. Повечето от коментиращите смятат, че изтръскването от нафталина на подобни предложения след 15-годишно управление на ГЕРБ в София, цели само и единствено провал на съставянето на анти-ГЕРБ правителство, което няма как да мине без гласовете на БСП. А хора от Димитровград, Благоевград и Велинград категорично заявяват, че изобщо не са съгласни имената на градовете им да се сменят.

Ето и цялата публикация на Андрей Ковачев, предизвикала лавина от коментари в социалната мрежа:

През месец февруари, общинските съветници от Демократична България в СОС са предложили решение за демонтиране и преместване на т.н. "паметник на Съветската армия" в Столицата. Разбирам, че общинските съветници на ГЕРБ са подкрепили идеята, но са се въздържали при гласуването с мотиви, че предложението не е било добре подготвено, мотивирано и формулирано. Тъй като винаги съм изразявал открито моята позиция по темата,
призовавам колегите - общински съветници на ГЕРБ да формулират, подготвят, внесат и гласуват предложението и да се сложи край на тази тема! Не може паметник в прослава на една окупаторска армия и олицетворяващ една тоталитарна и антихуманна идеология, наложила с насилие един престъпен режим, да заема централно място в Столицата ни!

Призовавам, също така, колегите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание да предложат, максимално бързо проект за решение за премахване на всички комунистически паметници и символи, останали из територията на цялата страна, както и преименуването на улици и градове, носещи имената на комунистически дейци, тирани и сатрапи като Георги Димитров, Цола Драгойчева, Вела Пеева и други.

Не може през 2021 година, 32 години след края на комунизма, в обединена Европа, осъдила недвусмислено комунизма, както и националсоциализма и фашизма, като античовешка идеология, да има градове и села с имена като Димитровград, Благоевград, Велинград, Владо Тричков и други подобни.

Мнозина ще кажат, защо не го направихте до сега? И са прави! И бих добавил: Защо не го направиха и СДС на Иван Костов, или НДСВ на Царя?

По-добре късно, отколкото никога! Нека днес имаме смелостта да завършим прехода и да се разделим веднъж за винаги със символите на комунизма!

Иска ми се да вярвам, че една такава идея днес би получила необходимата подкрепа в Парламента. Иска ми се да вярвам че "Има Такъв Народ" няма да кажат отново, че и на това не му е дошло времето. Иска ми се да вярвам, че "Демократична България" в омразата си срещу ГЕРБ, няма да предпочетат прегръдката на БСП, каквото условие вече им постави вчера Корнелия Нинова. Иска ми се да вярвам, че при "Изправи се! Мутри вън", освен бивши членове на БСП/БКП има и някой друг демократ.

Иска ми се да вярвам и че ДПС, няма да бъдат слепи, че българските турци и мюсюлмани са и сред основните жертви на комунистическия режим.
Иска ми се да вярвам!

ПП 1:
Малко уточнение за да разсея една огромна заблуда. Ако случайно живеете на улица "Георги Димитров" и ако утре името на Вашата улица бъде сменена, не се притеснявайте! Няма да имате нужда да сменяте Вашите лични документи! Те ще си останат да важат до тяхното изтичане.

ПП 2:
Вече трябва да се доведе докрай. Последният опит през 2016 година стигна само до приемане на първо четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови