Quantcast

EURACTIV: ЕП е призовал Борисов и Гешев да обяснят за корупцията

OFFNews Последна промяна на 27 август 2020 в 21:27 14909 2

Снимка European Parliament Multimedia Centre

Софи Инт’ Велд

В петък (28 август) при затворени врати в Европарламента ще се проведе заседание, посветено на тревожната обстановка в България и достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище, съобщи EURACTIV.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, под председателството на евродепутатката от Нидерландия Софи инт’ Велд, е поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на закрито заседание в петък. Те няма да отидат. Ще участват обаче вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

От Европейската комисията ще участва Жюлиен Мусние, Ръководител на отдел “Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона”, Венецианската комисия на Съвета на Европа ще бъде представена от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работина ЕП. Тя разглежда, по правило при закрити врати, най-чувствителни теми, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена. Сред тях няма българи.

Евродепутатите ще изслушат също така представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията и Марин Лесенски от институт “Отворено общество” в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта “Биволъ”.

EURACTIV е попитал Инт’ Велд защо Борисов няма да дойде. “Доколкото знам, Борисов е подал оставка“, каза Инт’ Велд. След като бе уточнено, че Борисов не е подал оставка, Инт’ Велд каза, че така или иначе, правосъдният министър е подал оставка, и “не е ясно с кого в България може да се разговаря”.

“Постоянното представителство (на България към ЕС) търси други събеседници”, каза тя. Пред електронното издание Захариева е казала, че ако може ще участва виртуално в заседанието.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11714

2

OTBPAT

28.08 2020 в 08:29

Толкова безсмъртни ли се чувстват тиквата и каскета, че си ги слагат на.. конституцията, или просто се снишават по тодорживковски?

4908

1

zuljin

27.08 2020 в 21:59

Ама те баце и гешев си мислят, че борят мафията принципно, те недоумяват защо се протестира... същите глупости ще плещи и тая с добрия англисйки на заседанието