ЕС и НАТО с пълна подкрепа за отпращането на 70-те руски дипломати

Георги Ангелов 01 юли 2022 в 12:17 1006 3

The Diplomatic Service of the European Union

Снимка EU

The Diplomatic Service of the European Union

Европейският съюз и НАТО изразиха днес подкрепата си за българското решение за експулсиране на 70 руски дипломати в контекста на ултиматума на руската посланичка в страната ни Елеонора Митрофанова, според който България трябва да отмени решението си до 12 ч на 1 юли или Руската федерация ще закрие посолството си у нас. Ултиматумът изтече, а Митрофанова отиде в Министерството на външните работи.

Европейската служба за външно действие изрази пълна подкрепа за България за експулсирането на 70-те руски дипломати и предупреди, че ако Русия затвори посолството си, това ще допринесе за нейната по-голяма изолация.

Ето и цялото изявление на говорителя на Европейската служба за външно действие:

Европейският съюз изразява съжаление за неоправданата заплаха от Руската федерация да прекрати дипломатически отношения с България в отговор на нейното решение, което е изцяло съобразено с международното право, да отпрати 70 служители на Руското посолство, които са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатически отношения.

Европейският съюз изразява пълна подкрепа и солидарност с България в тези обстоятелства и ще продължи да следи внимателно въпроса.

Такава непропорционална стъпка от страна на Русия ще допринесе за нейната по-голяма международна изолация.

Говорителят на НАТО Оана Лунджеску пък заяви, че решението на България да изгони 70 служители на руското посолство е самостоятелно и трябва да бъде уважавано.

"Съюзниците от НАТО силно осъждат трайното руско поведение към принуда, опитите за намеса в нашите демократични процеси и институции, посегателствата над сигурността на нашите граждани. Съпричастни сме с нашия съюзник България", заявява говорителят на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

01.07 2022 в 14:10

Какво ще каже Нинова и това нещо дето се води президент. За агентурата от ИТН и Възраждане не питам.

12073

2

IvanofRumen

01.07 2022 в 12:51

Слугата на Путлер, Б.М.Б. винаги по мутренски лавира и това за сега минава, но до кога. Личното ми мнение, че за този трябва международен съд за финансиране войната срещу Украйна. Както Путлер и Борисович е военнопрестъпник.

5827

1

pisnamiotmutri

01.07 2022 в 12:37

Затова и слугата на Русия Бойко Тиквата излезе с твърда подкрепя за решението. Такава му е ролята. За останалото си има БСП, вмро, Възраждане, ИтН. Все някой трябва да го играе евроатлантик
 
X

Подкастът на OFFNews