ЕС ни дава подкрепа за отпадане на визите за САЩ

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2017 в 14:45 2384 6

Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент отново подкрепи България за отпадане на aмериканските визи.

На заседание на комисията по правосъдие и вътрешни работи на европейския парламент бе приета резолюция в подкрепа на България и още 4 държави членки по отношение на визите за САЩ.

В резолюцията се казва, че т. нар. визова реципрочност - правило в европейското законодателство, според което европейските граждани трябва да се ползват от същите условия на визов режим, когато пътуват към трета държава, както гражданите на тази трета държава, когато пътуват към Европейския съюз, е един от критериите за определяне на визовата политика на ЕС. Евродепутатите подчертават още, че механизмът за визова реципрочност, приет през 2013 г., определя ясно процедурите и времевия период, в който Европейската комисия трябва да предприеме стъпки за гарантиране на визова реципрочност, съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, който също е член на комисията.

В момента гражданите на САЩ пътуват без визи в ЕС, авсе още гражданите на пет държави-членки на ЕС имат нужда от визи за пътуване към САЩ.

В резолюцията се настоява ЕК да спази законовото си задължение и да излезе с предложение за делегиран акт най-късно два месеца след приемането на резолюцията. Този акт трябва да предложи премахването на САЩ от списъка на държавите, които се ползват с безвизово пътуване към ЕС, и трябва да бъде обсъден от Европейския парламент и Съвета, преди да бъде окончателно приет.

„ЕП доказва, че е недопустимо гражданите на пет държави-членки да бъдат третирани по различен начин от нашите трансатлантически партньори“, коментира Емил Радев. 

В момента държавите-членки на ЕС, чиито граждани имат нужда от визи за САЩ, са България, Румъния, Хърватска, Кипър и Полша.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

6

El Commandante

10.02 2017 в 17:45

На фона на обтегнатите отношения ЕС-Тръмп, точно сега е момента да се натисне по тоя въпрос

9342

5

torbalancho

10.02 2017 в 16:36

В момента гражданите на САЩ пътуват без визи в ЕС, авсе още гражданите на пет държави-членки на ЕС имат нужда от визи за пътуване към САЩ.


лицемерие!!!!!!

8415

4

senester

10.02 2017 в 16:11

ЕС нямала нищо против,ако САЩ ни махнат визите.Тъпо

6023

1

Бойчо Николов

10.02 2017 в 14:56

САЩ са големи лицемери. За техни граждани няма визи за нашите има. Нали са ни приятели?! В техните войни участваме! Щяхме да възстановяваме Ирак,Либия, дългове опростихме на арабски държави по техен натиск, а един пирон български няма забит там!