ЕНП сезира Комисията за защита от дискриминация за мораториума за иновативни лекарства

OFFNews 14 декември 2017 в 11:03 3692 0

Единна народна партия сезира Комисията за защита от дискриминация за мораториума за иновативни лекарства

Зам.-председателят на Единна народна партия Емил Мечикян внесе сигнал в Комисията за защита от дискриминация срещу Мораториума за иновативни лекарства, наложен от Министерски съвет в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. и приет от Народното събрание на 29 ноември 2017 г., съобщиха от пресцентъра на партията.

Единна народна партия атакува предложението на Министерски съвет заради принципа, че в зависимост от заболяването си пациентите в България няма да имат равни възможности за получаване на най-доброто лечение, въпреки че са здравноосигурени. Според Закона за защита от дискриминация това е форма на непряка дискриминация.

Партията е сезирала комисията за производство по установяване на дискриминация по признак „увреждане" с цел да се постанови спиране на нарушението и равно третиране на всички, както и налагане на санкции или принудителни административни мерки срещу нарушителя – Министерски съвет.

След като поискахме вето от страна на президента на републиката Румен Радев и подкрепихме протестите на пациентските организации това е поредната стъпка, за да спрем безумието, което се предлага на българския народ срещу неговите интереси и здравето му, заяви зам.-председателят на ЕНП Емил Мечикян.

Предупреждаваме управляващото мнозинство, че това е поредната, но не последна стъпка, която сме готови да направим, защото всички имат право на живот и ние сме готови да защитаваме тази ценност на всяка цена, каза още Емил Мечикян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови