Енергийното министерство проверява подземните рудници в страната

OFFNews 30 април 2015 в 22:19 1969 0

Снимка БГНЕС / Архив

Министерството на енергетиката инициира съвместни проверки заедно с Главна инспекция по труда на подземните рудници в страната.

Решението е взето след днешния инцидент, при който жена загина при взривни действия в рудник "Дружба"

"За мен остава необяснимо как при спазване стриктните изисквания за обезопасяване при дейности, описани в технологичния паспорт за провеждане на пробивно-взривни работи, служител може е бил на мястото на взрива", заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който отиде на мястото на инцидента.

Според разписаните изискванията взривни дейности могат да се извършват при отцепен район от 100 метра за подземни рудници и на 500 метра при откритите рудници.

От началото на мандата на сегашното правителство е взето решение подземните рудници да се проверяват на място всяка година. До сега проверки на място са извършвани през година, като за останалия период са правени само по документи.

Концесионерът на рудника, където стана днешния инцидент, е фирмата "Лъки Инвест" АД. Концесията е дадена през 1999 г. за период от 6 години и е удължавана два пъти с по пет години. Добиват се оловно-цинкови руди.

Последната проверка на място в мина "Дружба" е извършена през 2013 г., а през 2014-а дружеството е проверявано по документи. Нарушения на концесионното законодателство не са установени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!