Елена Йончева: ЕП може да съди ЕК, за да действа спрямо България

OFFNews 02 октомври 2021 в 15:05 3487 1

Елена Йончева

В случай че няма напредък по отношение на върховенството на закона – борбата с корупцията, съдебната реформа, медийната свобода и независимост, е възможно Европейският парламент да гласува втора резолюция за България. Вярвам обаче, че ще има напредък. Бившите управляващи от ГЕРБ вече са напълно дискредитирани в Брюксел, дори в средите на ЕНП, въпреки че все още публично не го признават, коментира евродепутатът от ПЕС/БСП Елена Йончева в интервю за предаването „ЕвроДикоФ“ на тв Евроком.

През октомври 2020 г., по нейна инициатива, Европейският парламент прие резолюция за България, в която се изразяваше дълбоко съжаление за ситуацията с върховенството на закона в страната, както и солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.

След мисията на мониторинговата група за демокрация в България на 23 и 24 септември, в която участваше и Елена Йончева, европейските депутати ще изготвят доклад, който ще бъде подложен на дебати в комисията LIBE, а ако се прецени – и в пленарна зала.

Резолюциите са важни, защото след тях Европейската комисия вече не може да си затваря очите за случващото се в страната. Искаме европейските средства за медиите, например, да се разпределят прозрачно и според професионални критерии, защото сега медиите получават парите от правителството, което ги превръща в своеобразни PR агенции. Затова правилата трябва да бъдат наложени от Брюксел, както предложихме в резолюцията за свободата на медиите през ноември 2020 г., каза Елена Йончева. Според нея подобни промени ще станат трудно от България, тъй като всяко следващо правителство ще се изкушава да постъпва като ГЕРБ.

Тя припомни, че от началото на годината е в сила механизъм, който обвързва отпускането на европейските средства за държавите членки със състоянието на върховенството на закона. Прилагането му зависи от Европейската комисия, но досега това не се е случило.

В момента се подготвяме да започнем съдебно дело срещу комисията заради бездействие, каза Елена Йончева. През юни тя, заедно с други членове на мониторинговата група, поискаха Европейският парламент да прикани комисията да приложи механизма за обвързване. Резолюцията беше приета с мнозинство от 506 гласа. Определеният срок обаче вече изтече. Изтече и периодът на второто, официално предупреждение към Европейската комисия.

Следващият ход е завеждането на съдебното дело. Амбицирани сме да го направим. Това е стъпка, доскоро немислима, но която договорите за ЕС ни дават право да предприемем, ако Европейската комисия продължи да си затваря очите за случващото се с върховенството на закона в Полша, в Унгария, включително в България, заяви Елена Йончева в интервюто. Тя уточни, че не иска България да бъде лишена от европейски средства, но да има механизъм, който да принуди управляващите, които и да са те, да постигнат ефективни резултати в борбата с корупцията. Корупцията в България е системна, тя е грабеж и е в основата на бедността в страната, коментира Елена Йончева.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)