Екзакта: Българинът остава твърд привърженик на ЕС и НАТО

Мая Младенова 19 декември 2022 в 11:55 3126 1

Одобрявате ли или не членството на България в Европейския съюз?

Снимка Екзакта

Одобрявате ли или не членството на България в Европейския съюз? (декември 2022)

По-голямата част от българите категорично одобряват евроатлантическата ориентация на страната, показва актуално социологическо проучване на агенция "Екзакта". 71% от анкетираните заявяват подкрепа за членството на страната ни в ЕС, а противниците са 22%.

Най-високо одобрение за членството ни в ЕС регистрираме сред образовани хора на възраст под 50 години, сред жители на градовете и сред избиратели на ДБ, на ГЕРБ, на ПП и на ДПС. Противници на членството ни в ЕС има най-често сред избирателите на „Възраждане” и на БСП.

В същото време 57% от българите одобряват членството на страната ни в НАТО, а неодобрение изразяват 31%. По-често подкрепят членството ни в НАТО хора на възраст под 60 години, мъже, образовани и заможни българи, избиратели на ДБ, на ГЕРБ, и на ПП. Като противници на членството ни в НАТО се заявяват главно избиратели на Възраждане и на БСП, отбелязват социолозите.

Одобрението на българите към членството на страната ни в ЕС се запазва трайно между 71% и 73% през последните три години, а неодобрението нараства леко – с 2% .

Одобрението към членството на страната ни в НАТО остава непроменен дял през последните три години, а неодобрението през декември 2022 г. е с 4% повече спрямо декември 2019 г.

Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 5 до 12 декември 2022 г. и е регулярно национално проучване, чрез интервю „лице в лице” с 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е реализирано със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews