Екзакта: 39% от българите биха гласували за нова партия

OFFNews 12 октомври 2018 в 22:48 3630 1

В отговор на въпроса „Ако парламентарните избори бяха днес, за коя партия/коалиция бихте гласували?” 23.7% от българите посочват ГЕРБ, а 20.1% – БСП. Електоралното влияние на ДПС възлиза на 6.1%, а на ОП е 5.5%.

Това показват данните от национално представително изследване на „Екзакта”, проведено в периода 28 септември – 5 октомври 2018 г. По метода на прякото полустандартизирано “face–to–face” интервю по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 населени места.

За Демократична България биха гласували 2%. Воля, АБВ и РБ биха получили по 1%. За други партии биха гласували 5.1%, а 34.2% заявяват, че няма да гласуват.

За нова партия през октомври биха гласували 39% от българите. Делът на интересуващите се от нова партия плавно нараства от началото на 2018 г. Вторичният анализ показва, че една нова партия засега има електорален ресурс главно сред симпатизантите на извънпарламентарните формации, отбелязват в коментара си към данните социолозите от „Екзакта”.

Делът на българите, които не желаят предсрочни избори, възлиза на 50%. За нови избори се обявяват 31%.

През октомври Българската православна църква е институцията с най-висок рейтинг сред българите – одобряват я 50%.

Армията и полицията заемат следващите места по одобрение, съответно с обществена подкрепа от 44% за армията и 40% за полицията. Полицията има по-високо неодобрение от армията – 47% към 27%.

Правителството е одобрявано от 30% от българите, а неодобрението му възлиза на 59%.

Българският парламент е одобряван от 18% от българите, а неодобрението му е по-високо от това на останалите държавни институции.

Понастоящем прокуратурата е одобрявана от 18%, а неодобряващите я са 60%.

Съдът запазва без промени своя рейтинг от началото на годината – 14% одобрение и 65% неодобрение.

През октомври най-одобрявани са министрите: Томислав Дончев (с 37% одобрение), Красимир Карачанов (с 35% одобрение), Красен Кралев (с 33% одобрение), Лиляна Павлова (с 28% одобрение), Екатерина Захариева (с 28% одобрение) и Владислав Горанов (с 27% одобрение).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

13.10 2018 в 10:42

Що за рроучване, що за въпроси:
39% биха гласували за нова партия - каквато и да е, няма значение, някаква хипотетична нова партия. Не че е ясно какво значи нова - ново име със същите играчи, същото име с нов състав, всичко ново (това пък откъде ще се вземе ...). Значи тези 39% и 34, които няма да гласуват, стават 73%, които са на стендбай, в очакване на Годо.
БПЦ, по Конституция е отделена от държавата (каквото и да значи това). Хората не са длъжни да заявяват вероизповеданието си, как се получават тези % одобрение и за какво говорят. Освен, че получавайки светите отци заплата, и църквата става държавна институция. Е, с някакви неясни цели и задачи, но пък вече гони рейтинг дали ги е изпълнила.
Колкото до Лиляна Павлова, никой в държавата, освен премиера, не знае какво работи тя, но получава 28% одобрение, за незнайната си дейност.
Как правят анализи на база така получена информация не знам, не знам ...