ЕК с препоръки към България за още реформи

OFFNews 22 май 2017 в 21:31 5180 3

Подобряване на събирането на данъци и ограничаване на "сивата икономика" са сред препоръките на Брюксел към България за структурни реформи в държавния и финансовия сектори. 

Европейската комисия започна през ноември миналата година задълбочени прегледи на 13 държави членки, в това число и България, с цел да анализира дали са засегнати от макроикономически дисбаланси и колко сериозни са те. През февруари ЕК остави под наблюдения България заради прекомерните икономически дисбаланси.

Една от основните препоръки в доклада е подобряване на събираемостта на данъците. 

Комисията посочва, че има подобрение, но събираемостта на данъците все още е предизвикателство за страната ни. 

Като плюс се отчита намаляването на дефицита в бюджета и отчитането на 0,1% излишък през миналата година. Въпреки прогнозите за малка крачка назад с очаквания дефицит от 0,4% от БВП за 2017 г. ЕК е на мнение, че страната ни ще успее да се вмести в Пакта за стабилност и растеж за 2017 и 2018 г.

България обаче остава сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, посочва Комисията. 

Сред препоръките на Брюксел е още да се предприемат действия за оценка на финансовия сектор, особено по отношение на договорите за презастраховка, трудно оценимото имущество, свързаните лица. От България се очаква да подобри наблюдението на банковия и небанковия сектор.

ЕК настоява още България да улесни намаляването на необслужваните фирмени кредити, включително с ускоряване на промените в законодателството, свързано с несъстоятелността.

Препоръчва се подобряване на т. нар. "активни политики" на пазара на труда.

В препоръките е включено още осигуряването на качествено основно образование, особено що се отнася до ромите. Според Комисията е необходимо и по-голямо покритие на здравните осигуровки, ограничаване на плащанията в брой в здравеопазването, преодоляване на недостига на кадри в сектора. 

Брюксел препоръчва още консултация със социалните партньори за определяне на по-прозрачен начин за изчисляване на минималната работна заплата. 

Една от основните препоръки е и ефективното прилагане на националната стратегия за обществените поръчки до 2020 година.

От ЕК обявиха, че оказват техническа помощ на България за изпълнението на отправените препоръки, като засега Брюксел ни помага за реформите в съдебната система, но се обсъжда разширяване на помощта и за други области. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

3

Гароне

22.05 2017 в 23:16

Не е съвсем правилно, не за "още", а за "някъкви".

25665

2

Victimized

22.05 2017 в 22:47

10 години препоръки, а нашите политици 10 години си бършат гъ*овете с тези препоръки, но пък Бибитко за това е момчето на пияницата Юнкер и баба Меркел, главно щото слушка.
И докато повече от 30 държавни глави бяха на форума "Един пояс - един път" където Китай поканиха всички за да говорят за реална глобална търговия и инвестиции, нашите посерковци не отидоха, понеже от Брюксел не дават. Е, гърците отидоха, чехите отидоха, австрийците отидоха, унгарците отидоха, всъщност почти всички отидоха, освен нашите евроатлантици......
ДА ви пи*ая на евросъюза ......