ЕК с 43 въпроса към българския План за възстановяване, основните са за правосъдие и енергетика

Йорданка Веселинова 09 декември 2021 в 13:33 2360 0

Снимка архив

Европейската комисия има 43 въпроса към българския План за възстановяване и устойчивост, потвърди вицепремиерът по евросредствата Атанас Пеканов от трибуната на Народното събрание.

Изказването му е в отговор на въпрос на Драгомир Стойнев от БСП, който попита дали е вярно, че Брюксел има 43 въпроса към българския план и за кои сектори се отнасят те.

"Получена е обратна връзка от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя не ни изненадва и не ни притеснява", заяви служебният вицепремиер.

Той заяви, че българският план се състои от 57 проекта и 46 реформи, както и че е нормално да има обратна връзка и въпроси за тях.

Пеканов обясни, че има два големи въпроса, а останалите са технически въпроси. По думите му големите два въпроса са насочени към секторите "енергетика" и "върховенство на закона".

Той уточни, че преговорите продължават особено заради предложението за реформа в БЕХ. За момента България се въздържа от такава, тъй като решението не може да бъде вземано от служебен кабинет, каза вицепремиерът. Той беше категоричен, че в момента на преговорите те се опитват да обяснят, че това решение следва да бъде взето от Народното събрание.

Относно върховенството на закона той заяви, че основните препоръки са за засилването на контрола върху главния прокурор и осигуряването на независима съдебна власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!