ЕК предлага удължаване на временната закрила на бежанците от Украйна

Мая Младенова 19 септември 2023 в 15:24 1297 2

Шествие в подкрепа на Украйна

Снимка Архив - БГНЕС

Шествие в подкрепа на Украйна

Европейската комисия предложи днес допълнително удължаване с една година на временната закрила в ЕС за украинските бежанци.

Така бежанците от войната ще могат да продължат да работят, да ползват здравни услуги и децата да посещават училище до 3 март 2025 г.

Сегашният срок е 4 март 2024 г. Удължаването ще даде сигурност и подкрепа за над 4 милиона души, ползващи се със закрила в целия ЕС.

Предложението на ЕК трябва да бъде прието от Съвета на ЕС.

ЕС задейства Директивата за временната закрила на 4 март 2022 г. с единодушно решение на държавите членки и тя беше автоматично удължена с една година. Комисията смята, че предпоставките продължават да са налице и поради това мярката следва да бъде удължена като отговор на нестабилната ситуация, която все още не дава възможност на лицата, ползващи се с временна закрила в ЕС, да се завърнат безопасно и трайно.

"Докато е необходимо, Европейският съюз ще подкрепя Украйна — солидарност, която беше олицетворена от предоставянето на статут на незабавна закрила за всички, бягащи от войната на Русия. Днес, когато войната продължава, призоваваме държавите членки да се обединят още веднъж и да удължат временната закрила за още една година", коментира по повод предложението заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

19.09 2023 в 16:46

То да бяха само дзърнарите, тая малка държавица с мед да я омажеш!

Няма нищо по лесно от това да регистрираш юридическо лице с нестопанска цел, правил съм го многократно още от началото на 90-те, което да кръстиш "Асоциация на българските ..." или "Национална асоция на..." или каквото ти дойде на ум и да почнеш да облъчваш медиите или да крешиш идиотщини/лозунги по импровизираните митинги!

27 организации подкрепяли протеста на 100-те фамилии, организации от типа "аз, жена ми и родата ѝ"...

Но важното е, че Европейския съюз, напук на путинярските провокации и тъпоглава пропаганда продължава подкрепата си за УкраИна!!!

2550

1

alfakentavur

19.09 2023 в 15:40

Да очакваме зърнарите да включат в исканията си и да не бъде удължавана временната закрила на бежанците от Украйна.
Може да включат и да пращаме оръжие и да не оказваме военно-техническа помощ на Украйна.

Стига глупости!

Я направо зърнарите да блокират цяла България с искане Украйна да сдаде оръжие, да прекрати всякаква съпротива и да капитулира безусловно пред СССРайха.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки