Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

ЕК опроверга Митов, няма да се меси за блокадата на границата с Гърция

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2016 в 18:53 3537 6

ЕК не може да се намеси пряко в случая с блокадата на границата ни с Гърция. Това обяви говорителят на ЕК по въпросите на вътрешния пазар Лусия Каудет. 

Европейската комисия не е упълномощена да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания в случая с блокадата на българско-гръцката граница. Наказателната процедура за нарушаване свободното движение се задейства само в краен случай, обясни Каудет.

Така тя опроверга външния министър Даниел Митов, който обяви по-рано, че ЕК е задействала наказателна процедура срещу Гърция за неизпълнение на европейското законодателство и може да ѝ бъде наложена глоба заради блокадата на границата ни.

По думите на Каудет макар че свободното движение на стоки е основен принцип на ЕС, при извънредни обстоятелства тези принципи могат да бъдат временно поставени под въпрос.

Юридическите инструменти, с които ЕК разполага в момента, са платформа за обмен на информация между засегнатите държави. Комисията няма възможност на нареди предприемането на каквито и да било действия. Принудителното изпълняване на законите е отговорност на националните власти, поясни тя. 

Говорителят на ЕК изрази увереност, че благодарение на диалога между властите в Гърция и България и с помощта на Брюксел ще се намерят решения. 

По-рано днес външният министър Даниел Митов заяви, че след като е сезирал ЕК за блокадата на границата с Гърция ще стартира процедура за неизпълнение на европейското законодателство. 

Министърът обясни, че компенсации свързани със загубите от блокадата, трудно могат да се търсят.

Има вариант българските превозвачи, претърпели загуби, да съдят гръцката държава в местни съдилища. Това не е невъзможно, но обсъждаме колко реалистичен е този вариант, посочи Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2016 в 05:47

То, явно и други хора не четат.
"Твоите права свършват там, където започва моя нос". Да ме удариш може, но не те съветвам. Затова са измислени външната политика, армиите, правителствата. Когато ги няма - става е те това. Когато не ги замества и нищо адекватно, след малко народите гласуват за своите хитлери. След това никакви чиновници, нито благи вопли за братство, не могат да спрат нищо.

09.02 2016 в 23:25

Ей пишете, а не знаете. Блокади има по всички граници, има и на пътя между Атина и Солун, и напрактика самата Гърция е блокирана на две. Така, че България не е центъра на вселената и не е жертва на велика конспирация. Проблемът тук си е чисто вътрешен и протестите сами по себе си нямат нищо общо с нас.
Също така самият Митов изглежда не чете, защото щеше да знае, че регламента от 1998, който гарантира свободното движение има един член 2, в който казва, че не се засяга по никакъв начин правото на стачки.

09.02 2016 в 21:18

Ко стана бе,евроатлантически либерални меки китки,излезе,че великият ви ес може да се меси само като става въпрос за правата на рязани мигранти,мангали,педали и темподобна измет?!?!?!?

09.02 2016 в 21:05

Т.нар. "външен министър" го вади голям само по отношение на Русия.
Всичко друго, което касае българските интереси, видимо не му е приоритет.

09.02 2016 в 20:18

Аз пък искам да разбера от какъв зор, в резултат на някакъв вътрешногръчки проблем, се блокира именно БЪЛГАРСКАТА граница? Що не направят блокада на границата с Македония, Турция и т.н.? Това са дребнави съседски заяждания, а Митов има много поздрави като казва, че нямало начин да им се въздейства. Има начин! Както обявихме санкции на Русия (и каква беше ползата от тях?), значи можем да обявим и на Гърция - първоначално за период от три месеца, после ако стачката се повтори стават постоянни. Българските шофьори не са заложници, че да бъдат държани без храна и вода на границата, и българската ответна блокада е единствено възможния отговор!

09.02 2016 в 19:39

...свободното движение на стоки е основен принцип на ЕС, при извънредни обстоятелства тези принципи могат да бъдат временно поставени под въпрос... Временно, временно, колко да е временно?
Предлагам ,след 2-3 месеца, когато тръгнат камионите с ранните зеленчуци и плодове от съседна Гърция към Европа през България, българските превозвачи да изпращат в продължение на две седмици свободните си камиони, бусове и др., да блокират границата ни. Винаги има за какво!