ЕК опроверга Митов, няма да се меси за блокадата на границата с Гърция

OFFNews 09 февруари 2016 в 18:53 4120 6

ЕК не може да се намеси пряко в случая с блокадата на границата ни с Гърция. Това обяви говорителят на ЕК по въпросите на вътрешния пазар Лусия Каудет. 

Европейската комисия не е упълномощена да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания в случая с блокадата на българско-гръцката граница. Наказателната процедура за нарушаване свободното движение се задейства само в краен случай, обясни Каудет.

Така тя опроверга външния министър Даниел Митов, който обяви по-рано, че ЕК е задействала наказателна процедура срещу Гърция за неизпълнение на европейското законодателство и може да ѝ бъде наложена глоба заради блокадата на границата ни.

По думите на Каудет макар че свободното движение на стоки е основен принцип на ЕС, при извънредни обстоятелства тези принципи могат да бъдат временно поставени под въпрос.

Юридическите инструменти, с които ЕК разполага в момента, са платформа за обмен на информация между засегнатите държави. Комисията няма възможност на нареди предприемането на каквито и да било действия. Принудителното изпълняване на законите е отговорност на националните власти, поясни тя. 

Говорителят на ЕК изрази увереност, че благодарение на диалога между властите в Гърция и България и с помощта на Брюксел ще се намерят решения. 

По-рано днес външният министър Даниел Митов заяви, че след като е сезирал ЕК за блокадата на границата с Гърция ще стартира процедура за неизпълнение на европейското законодателство. 

Министърът обясни, че компенсации свързани със загубите от блокадата, трудно могат да се търсят.

Има вариант българските превозвачи, претърпели загуби, да съдят гръцката държава в местни съдилища. Това не е невъзможно, но обсъждаме колко реалистичен е този вариант, посочи Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови