Единодушно, в отсъствието на БСП, депутатите окончателно казаха 'да' на Македония в НАТО

Патриотите призоваха за спиране на антибългарската пропаганда в югозападната ни съседка

OFFNews 20 февруари 2019 в 11:24 2032 0

Талат Джафери и Цвета Караянчева

В отсъствието на депутатите от БСП, със 141 гласа "за" на първо четене и 140 - на второ, Народното събрание днес единодушно ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония.

Депутатите от левицата не присъстваха вследствие на решението им да напуснат парламента, докато не отпаднат последните изменения в Изборния кодекс. По време на дебатите от ГЕРБ изразиха гордостта си от историческия момент, като обвиниха БСП, че с отсъствието си от залата поставят партийния над националния интерес. Представители на "Обединени патриоти" пък използваха момента да изразят притеснения от антибългарската пропаганда в Македония.

На заседанието присъства председателят на Събранието на Северна Македония Талат Джафери. Първи взеха думата председателят на комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов и министърът на външните работи Екатерина Захариева, които определиха момента като исторически и благодариха на всички участници в процеса.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията му подкрепя Македония в тези усилия и следва този курс на действие "последователно и безкомпромисно" вече години наред. Той определи присъединяването на Северна Македония към НАТО като крачка към изграждането на силни и стабилни Балкани, за укрепване на стабилността и за гарантиране на мира и просперитета в региона.

На трибуната след това излезе лидерът на "Атака" и депутат от управляващата коалиция Волен Сидеров, който в контраст с изказването на Карадайъ заяви, че "политиката не е поезия" и е важно в нея да се търси практическа изгода. Той допълни, че същите вълнуващи слова е имало в Народното събрание и през 1992 г., когато България първа признава македонската държава, но "за съжаление това наше признание не беше последвано от истинско сътрудничество", заяви той.

Сидеров предложи анекс към Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. "В анекса става дума за това, че двете страни ще се въздържат от всякакви спекулации и опити за обсебване, присвояване на исторически събития и личности, определени като общи", заяви той, с цел да се избегнат спорни моменти. Сидеров все пак завърши като заяви, че е "категорично "за" пълноценни отношения със Северна Македония" и пожела успех на държавата.

Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов обвини БСП, че не присъства в залата, когато се решават въпроси за сигурността на Югоизточна Европа, които са над партийния интерес. "Те за пореден път продават и предават националните интереси на България", заяви той, отдавайки го на "коминтернската" им същност.

Ангелов продължи, че България 30 години подкрепя Македония по пътя ѝ, в добри и в лоши дни, но също изрази притеснения относно антибългарската пропаганда в съседката ни. "Но за нас също така е важно договорът, който подписахме за добросъседство, да бъде изпълняван и от двете страни", заяви той и призова хората в Македония да спрат да бъдат обсипвани "с омразата срещу България и българите". 

Той завърши с думите, че НАТО е само първата крачка по правилния път, като следващата е Македония да се присъедини към ЕС и да бъде премахната границата между двете държави.

Депутатът от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" Спас Панчев заяви, че ще подкрепи ратифицирането на договора, защото подкрепя идеята за мирни Балкани. "И съм убеден, че Северна Македония ще стане пълноправен член и на
ЕС - на тази някога предвидена от Александър Стамболийски идея за единни европейски щати", завърши той.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съжали, че депутатите от БСП не присъстват заради "едноличното решение" на техния лидер и "страха в парламентарната група" от него.

"Въпреки тяхното отсъствие, аз мога да кажа, че в немалко от случаите те са имали отговорна позиция, когато се е касаело до региона и когато се е касаело до бъдещето на Западните Балкани", заяви той. Цветанов още призова депутатите от БСП да бъдат смели и истински към избирателите си. "Страхът в политиката ви прави много по-дееспособни, но в никакъв случай не и полезни за обществото", допълни той.

Цветанов благодари на Джафери за отговорната му позиция и обеща подкрепа във всяко едно усилие и за бъдещо членство в ЕС в името на защита от "потенциални заплахи от трети старани, които не желаят да има стабилност".

След това ратификацията бе гласувана единодушно на първо четене със 141 гласа "за", като в последствие бе прието предложение да бъде разгледан на второ четене. 

На трибуната излезе лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който заяви, че при гласуване на второ четене е необходимо да има "по-конкретни изказвания". Той използва присъствието на Джафери да отправи своите забележки към Македония относно факта, че "спрямо хората, които имат българско съзнание, бяха извършени репресии".

Според Симеонов тези хора все още не могат да ползват правата и свободите си. "Тяхната професионална кариера много често зависи от това тяхно самоопределение", допълни той и призова да бъде коригирано това поведения и да спре преправянето на историята.

Депутатите приеха окончателно ратификацията на Протокола със 140 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се". След гласуването Джафери благодари за поканата и изрази задоволството си от постигнатото. "Искам да благодаря от името на Северна Македония за безрезервната подкрепа за нашето евроатлантическо бъдеще", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови