Джеймс О’Брайън за новия списък ''Магнитски'': Не сме подведени, сами си правим проучванията

Той призова засегнатите от мерките да се защитят, ако са невинни

OFFNews 19 февруари 2023 в 19:49 6184 8

Джеймс О'Брайън

Снимка Скрийншот

Джеймс О'Брайън, ръководител службата за координация на санкциите по списъка "Магнитски"

Съединените щати са проверили внимателно цялата информация за лицата, санкционирани по глобалния закон „Магнитски”, и са убедени в нея. Това заяви за предаването „На фокус” по Нова телевизия Джеймс О'Брайън, който ръководи службата за координация на санкциите. Той призова засегнатите от мерките да се защитят, ако са невинни.

Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, за да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медии. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали, заяви Джеймс О’Брайън.

По думите му смисълът, който влагат САЩ, е, че корупцията, особено установената от тях в сектор "Енергетика", подкупите в съдебната система са недопустими. 

По повод заявеното от Румен Овчаров, че понеже бил защитавал националния интерес и не се бил поддал на фирми като „Уестинг хаус”, попаднал в списъка, О'Брайън заяви:

Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с много информация. Въпросните действия са извършени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със САЩ. Те са били една дълга схема за присвояване на милиони от народа на България.

Как са проведени тези разследвания

Имаме екипи в различни наши министерства, които са отговорни за събиране на базата от доказателства. Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще тя да изпълни този план за реформи. Наистина съм окуражен от стъпките, които България предприе неотдавна за диверсифициране на енергийния сектор. САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, но основното, което се опитваме да правим,е да видим как България продължава напред в посоката, която народът очаква, казва той.

Ще се присъединят ли други държави към санкциите

Този пакет от санкции беше обявен в присъствието на колегите ни от Обединеното кралство. Те обявиха малко по-различен пакет. Според мен всеки използва инструментите, с които разполага. ЕС замрази 750 млн. евро за България заради неуспеха ѝ да въведе реформите, които са жизненоважни. Това също е форма на санкция, коментира ръководителят на службата по санкциите.

Поискала ли е българската Прокуратура информация по списъка

Не знам да има такова нещо. Знам, че главният ви прокурор е казал нещо за започване на следствие, но не съм наясно. Възможно е искането да е отправено по съответния канален ред, казва Джеймс О'Брайън. Според него изброяването на тези имена е, за да се защити системата на Съединените щати. 

За Владислав Горанов и връзката с премиера Борисов

Ние следваме докъде се простират доказателствата. Обявеното от нас е онова, което знаем. Всяко правителство си има свои правила спрямо министри, които не работят прозрачно. Важното за нас занапред е, след като казахме какво сочат доказателствата ни и факта, че имаме добри работни отношения с доста партии, да се продължи с реформите. Това включва и политическата партия, за която вие питате, но също така и другите партии, казва О'Брайън и допълва - Никой не е над закона и правилата. Това е най-важното послание, което отправяме.

Той уточнява, че в предоставения списък е дадено подробно описание на действията на лицата, които са включени, но отрича оповестяването му да има нещо общо с предстоящите парламентарни избори:

Правим го, когато сме готови. Замислих се, че сте в предизборна кампания, но напоследък тези кампании се случват често в България. Имахме късмет, че пакетите доказателства бяха окомплектовани в момент, който изглеждаше подходящ да са на лице за целите на разговора, който водим.

На въпрос дали списъкът ще бъде допълнен, ръководителят на службата за координация на санкциите "Магнитски" казва, че не се ангажира с отговор за хипотетични ситуации.

"Опитваме се да бъдем колкото може кратки и ясни, че важното е системата да бъде променена. Нека да видим партиите да се обединят и да го направят", казва Джеймс О’Брайън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

19.02 2023 в 23:22

Краси, не говоря за теб, а за Баце, намагнитените и котилото около тях.
А самият Баце е едно от политическите нищожества, за които говориш.
Американецът излага факти. Ако за вас това е неуважително - ОК, значи ви е настъпил по мазола. Гледайте да си излекувате мазолите, а не пискайте, че някой ви настъпва по тях. Простичко е.

15914

7

поп Дръвчо

19.02 2023 в 22:55

И кое му е неуважителното точно?

2099

6

Mateevk

19.02 2023 в 22:54

Ами той лесно ще си тръгне, ама после ще останем насаме с ДП примерно - той на първия ред, ние някъде много, много назад, почти невидими. Така ли ще я караме?

345

4

Джендо Джедев

19.02 2023 в 22:41

Краси,

След като вие настъпало по мазола едно "нищожество", що пискате и влизате в обяснителен режим? :D

1236

3

БотоксПутю

19.02 2023 в 21:32

Не щат да си признаят , че са подведени тянната мама американска. Сами си били правили проучванията без Каскета?
 
X

Да помогнем на украинските деца!