Джамбазки сигнализира главния прокурор за изказване на Бирали

Евродепутатът пита главния мюфтия подкрепя ли заместника си

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2017 в 14:10 12271 2

Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и евродепутат, внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с изказване на заместник главния мюфтия Бирали Бирали.

В свое изявление в ефира на национална медия Бирали насажда заплахи и разделение на религиозна основа, смята евродепутатът.

С огромно недоумение и тревога проследих неприкритите заплахи към националното единство и религиозните свободи, формулирани от заместник главния мюфтия по време на предаването. Цитат: „Следващия път някои от мюсюлманите няма да се сдържат и мога да Ви го кажа много отговорно, защото в момента мюсюлманите са много притеснени. Въпрос на време е някой да изпусне нервите си. Там вече нещата не могат да се удържат, повярвайте ми“ - пише в сигнала.

Джамбазки призовава главния прокурор да предприеме всички мерки в рамките на действащото законодателство и да разпореди проверка.

Едновременно със сигнала заместник-председателят на ВМРО изпрати и писмо до Главното мюфтийство.

В него той пита главния мюфтия Мустафа Хаджи застава ли зад думите и действията на заместника си Бирали Бирали и има ли готовност да подаде оставка, ако историята с нападението над дъщерите на заместник главния мюфтия се окаже невярна.

Джамбазки се обръща и към Бирали, като отправя въпрос дали се чувства готов да понесе отговорност и той също да подаде оставка, ако се окаже, че е подвел обществото с неверни твърдения в национален ефир.

Евродепутатът пита също дали заместник главният мюфтия е готов да понесе цялата строгост на закона, ако случката със семейството му се окаже „зле скалъпена лъжа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови