Движение 21: Местата в градините и I клас да се планират според нуждите на всеки район

Александра Маркарян 09 юни 2016 в 15:15 2427 0

Движение 21  с лидер Татяна Дончева поиска местата в детските градини и тези за първокласници да се планират съобразно нуждите на всеки район.

От години София има проблем както с местата в детските градини, така и при класирането и записването на децата в I клас. Некомпетентното управление и управленската безпомощност води до това родителите да се лутат, да тичат от училище на училище и да търсят връзки, за да запишат децата си в предпочитаното от тях училище. Стига се дотам, директори на училища да си измислят критерии, за да присъждат точки и оттам да класират кандидатите, се казва в позиция на Движението.

Движение 21 предлага да се организира работна или експертна група в Столичния общински съвет, която да изготви прогноза на база броя родени деца в София след 2010 г. и да извърши планиране на местата в детските градини и училища по райони. Има квартали, които се разрастват през последните години, но в тях няма училища и градини, например кв. Витоша, кв. Малинова долина и други, пишат от Движението.

"Абсурдно е  толерирането на т.нар. елитни училища в София, когато говорим за начален или основен етап на образование. Подобна псевдо-класация само подхранва познатите ни порочни практики при предоставянето и управлението на публични блага и услуги", допълват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!