Две парламентарни комисии подкрепиха договорите със САЩ за F-16

OFFNews 17 юли 2019 в 20:07 2006 0

Снимка flickr.com/photos/usembassysofia

Комисията по отбрана и Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание подкрепиха законопроекта за ратифициране на международните договори за придобиване на самолетите F-16.

В двете комисии решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и НФСБ, а БСП, Воля и "Атака"  гласуваха против.

Офертите за предлаганите сега договори са валидни в срок до 3-5 септември. Сроковете за доставка на самолетите са орентировъчни.

При условие, че договорът за самолетите бъде подписан и финансиран до 31 юли 2019 г., първите два самолета - боен и учебно-боен, ще бъдат доставени в средата на 2023 г.; следващите 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните два - отново един боен и един учебно-боен, които ще бъдат използвани за обучение на наш летателен и инженерно-технически състав в САЩ през това време, трябва да бъдат доставени през първото тримесечие на 2024 година, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Изграждането на необходимата инфраструктурата в авиобазата, където ще оперират новите самолети, е изцяло отговорност на българската държава. Базата трябва да е готова преди доставката на изтребителите и съответното оборудване за експлоатацията им, каза Каракачанов.

По някои от перата не само няма да бъдат надхвърлени заложените суми, а оттам ще останат средства, които можем да си поискаме като пари или да купим допълнително въоръжение или боеприпаси. По едно от перата има над 20 млн. "луфт", съобщи министърът на отбраната.

Ако сега се забавим и не ратифицираме договора, след няколко години никоя от опциите за самолети няма да стане по-евтина, цените растат много бързо, посочи още Каракачанов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)