Два отделни избирателни списъка ще има за вота 2 в 1

Не мога да отговоря категорично пестят ли се и колко пари с провеждането на избори 2 в 1, обяви Камелия Нейкова

OFFNews 10 април 2024 в 09:00 806 1

Камелия Нейкова

Снимка БГНЕС/архив

Два отделни избирателни списъка ще има за вота 2 в 1, защото избирателните права на гражданите са различни на европейските и на парламентарните избори, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по бТВ. 

Не мога да отговоря категорично пестят ли се и колко пари с провеждането на избори 2 в 1", каза тя. И подчерта, че план-сметката за изборите се приема с решение на Министерски съвет. 

В милионите, за които винаги се говори по време на избори, частта, която се определя за бюджет на ЦИК, е доста малка, обясни Нейкова.

Според твърденията ѝ проектът за план-сметка е около 98 млн. лева, а за ЦИК са само 4 млн. и 600 хил.

„Това са дейностите, свързани с разяснителна кампания, медийни пакети, възнаграждения на избирателни комисии и лица, които подпомагат изборния процес. В изборния процес участват много други държавни органи. Когато план-сметката бъде приета ще видите в постановлението как са разпределени средствата по ведомства“, категорично заяви Нейкова.

Тя обясни, че когато изборите са отделно, някои разходи се повтарят, а когато са заедно се спестяват.

„От средствата, свързани с логистика, и средствата, свързани с възнаграждения на избирателните комисии се спестява. Не може да се каже, че разходите биха били на половина, но не мога да отговоря категорично колко ще спестим“, допълни Камелия Нейков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки