ДСБ-Пловдив: На Борисов са му на сърце кметовете на ГЕРБ и ДПС

Общини на ДПС с няколко хиляди жители са получили 30 млн.лв.

OFFNews 31 август 2017 в 15:59 7259 0

Как се дават пари на послушните общини без санкцията на Народното Събрание? - пита в свой анализ председателят на ДСБ - Пловдив Йордан Иванов и отговаря: "Чрез ПМС (Постановление на Министерски Съвет) се дават ония пари на българските общини, за които трябва да целунеш пръстена най-малко на някой министър или да си ортак направо на премиера. Парите, дадени чрез ПМС, са олицетворение на това, че българските общини са на ръчно управление от централната власт – ако слушаш, има пари за твоята община; ако не слушаш, няма. Независимо че тези данъци са платени от хората в общината, която има нужда от финансов ресурс". 

Шефът на пловдивското ДСБ прави анализ, че средствата, отделени за български общини, са платени в централната хазна от българският бизнес и граждани по региони, а след това правителството ги разпределя изцяло по свое собствено усмотрение без контрола на НС. "После идва някой властимащ и ти ги „подарява“ пред камерите, режейки някоя друга лента", заключва той. 

Близостта на Борисов с ДПС прозира зад тези пари

За 2016 година чрез ПМС са раздадени близо 180 млн. лв. на различни български общини.

"Най са му на сърце на Борисов кметовете от ГЕРБ, на които е раздал малко повече от 130 млн. лв., и кметовете на ДПС на второ място, които са с трансфери от близо 30 млн. лв.(виж диаграмата по-долу). Останалите средства си ги поделят кметове издигнати от местни Коалиции, Инициативни Комитети и други партии. Излишно е да се питаме защо Белица, Якоруда, Кирково, Кърджали, Опак, Завет, Лозница, Самуил и други общини, в които живеят има няма няколко хиляди човека, са получили трансфери на стойност близо 30 млн. лв. Отговорът е ясен. Там са кметовете на ДПС и Борисов системно ги захранва със свеж финансов ресурс", пише Йордан Иванов. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!