ДСБ/Нова Република и 'Да, България' създадоха манифест срещу завладяването на държавата (видео)

OFFNews 18 ноември 2017 в 14:59 13244 5

Снимка Сергей Антонов

ДСБ/Нова република, "Да, България", "Зелените" и ДЕОС обявиха създаването на общата инициатива "Български манифест за Европа".

Към манифеста се присъедини и БЗНС, който е напуснал Реформаторския блок, съобщи лидерът на "Да, България" Христо Иванов, като допълни, че инициативата е отворена и към нея могат да се присъединят още хора и формации. 

Целта на манифеста е да зададе посока за развитието на държавата и да запълни липсата на ясно заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни като съвременна европейска държава, а поводът за създаването на манифеста е предстоящото председателство на Съвета на ЕС. 

Иванов подчерта, че новата платформа не е предизборна и не е коалиция, а е инициатива, която ще работи с цел да не се позволи на правителствената пропаганда да изпълни европейската тема. 

Под пропагандата и банкетния шум за председателството се извършват ежедневни атаки на базови права. Създават се репресивни инструменти, които се използват срещу медии и журналисти, погазват се основни принципи на правото, включително въвеждане на закони със задна дата, коментира Иванов. 

Според него това не е случайно и е опит за по-нататъшното овладяване на държавата. 

"Тази тънка червена линия зад мен трябва да спре това", каза той.

При обявяването на манифеста бяха представени и група експерти, които ще работят за неговото разработване в близките месеци, което ще се случи с отворени публични дебати. 

Сред тях са бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров, евродепутатът Светослав Малинов, дипломатът Стефан Тафров, бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, политологът Христо Анастасов, преподавателят по право на ЕС д-р Христо Христев, председателят на Центъра за модернизиране на политики Юлиана Николова, експертът по информационни технологии Боян Юруков, журналистът Мария Спирова и др.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че те имат тежката задача да изработят принципите, чрез които България да стане пълноправен член на ЕС. 

Радан Кънев коментира, че е изключително щастлив от инициативата, тъй като винаги е призовавал зад такива граждански и експертни инициативи да има силна политическа воля. 

"Това не е документ от интелектуалци или група граждани, а документ, зад който стои волята на няколко партии и техните лидери", подчерта Кънев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

3

рамбо

18.11 2017 в 18:39

Виждам на предните редици провалени министри, настоящи обвиняеми и разни други изкарали дълги години на държавна хранилка. Нови лица няма, т.е. и нови идеи не се очертават. "Стани Да Седна"-така се превеждаше навремето СДС-то, а тия са достойни негови последователи