ДПС внесе сигнал в прокуратурата срещу руснаци с български паспорти след медийна публикация

OFFNews 05 юли 2023 в 17:07 4151 2

ДПС

Снимка БГНЕС

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ

Сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близкия до Кремъл влиятелен руски бизнесмен Роман Савушкин и тримата му синове внесоха в прокуратурата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатът Делян Пеевски и зам.-шефът на ПГ на движението Хамид Хамид.

Сигналът е във връзка с публично разпространена в медиите информация (материал от 03.07.2023г. в сайта www.mediapool.bg със заглавие "Синовете на близък до Кремъл бизнесмен може да получат българско гражданство"). С него се настоява да бъде извършена проверка на факти и обстоятелства, свързани с руския гражданин Роман Савушкин.

Правомерно ли е получено българско гражданство от лицето Роман Савушкин (генерален директор на "Обединена вагонна компания" - структуроопределящо предприятие в Русия) през 2019 г., при положение, че в медиите са налице данни за тесните му лични и бизнес връзки с приближени до руския президент Владимир Путин, включително Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев, питат тримата от ДПС.

Те настояват да знаят спазени ли са били законовите предпоставки за получаване на такова гражданство (извършена ли е била ефективно необходимата инвестиция по закон, или същата е била само привидна), както и участвали ли са български посредници при получаване на гражданството.

Обосновано и законосъобразно ли е било положителното становище (ако такова е налице) от страна на МВР и ДАНС по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021г. молба за получаване от тях на българско гражданство, пише още в сигнала до прокуратурата.

Политиката на ДПС за пълна прозрачност и извършване на цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка от компетентните органи на всички преписки за получаване на българско гражданство срещу инвестиции (включително и когато в процедурите са участвали посредници), е била винаги последователна, като в тази връзка до настоящия момент сме подали няколко сигнала до прокуратурата и ДАНС, мотивират искането си Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те настояват своевременно да бъдат уведомени за резултатите от проверката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

2

Того

06.07 2023 в 04:45

Гледам и не вярвам на ушите си, ДПС по-големи родолюбци и европейци от ПП-ДБ!

345

1

Джендо Джедев

05.07 2023 в 17:24

Делянчо как се опитва да се размагнетизира... Трогателно!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика