ДПС ще каже дали издига кандидат за президент на 5-и

Ангел Марковски Последна промяна на 01 октомври 2021 в 22:32 1539 0

Снимка Архив

Централният ни съвет прие критерии и процедури за номинации. Тези срокове текат в момента. До 3 октомври трябва да приключат разширените заседания на областни съвети. На 4 октомври очакваме да получим документите и след 5 октомври ще вземем нашите решения".

Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той показа доста дебела папка от различни места с различни имена, различни сигнали за конкретни действия за полицейщина по време на предизборната кампания, като отказа да спомене имена. Въпросът според него е доколко има чуваемост, когато се нарушават законите и Конституцията на страната.

"Зад благовидното противодействие срещу купения вот цели партийни структури и цял партиен апарат беше подложен на следене, на унижение, на обиски на домовете, колите, включително на улиците. Партийни офиси бяха заставени да проверяват влизащи и излизащи от тях, след партийни заседания на предизборна кампания бяха привиквани кметове на кметства, местен партиен актив и участници в тези предизборни срещи и бяха разпитвани какво е говорил кандидатът и т.н", разказа Карадайъ.

Председателят на ДПС обясни, че в 46-ото Народно събрание от ДПС чрез механизма на парламентарния контрол са имали питане към Бойко Рашков да им предостави документи за всеки конкретен случай.

"Той ни написа едно писмо, че такива случаи са били 10 200, а напротив, правилникът на НС и Конституцията задължава изпълнителната власт, министрите, Министерския съвет и цялата власт да предоставят всички документи в Народното събрание, когато ги иска народен представител, дори да са държавна или служебна тайна. Той не отговори, той изпрати писмо, не предостави документи", каза Мустафа Карадайъ.

На тяхно възражение от трибуната на Народното събрание, че Рашков не отговаря на парламентарни въпроси, председателят на НС повторно му е изпратил възражението и стенограмата от заседанието, като повторното изпращане е с дата от 9 август, а питането по думите на Карадайъ е от 30 юли. До ден-днешен според него отговор няма.

"Независимо г-н Рашков дали ще го има, или няма да го има, независимо Карадайъ дали ще го има, или няма, България ще има и 47-о 48-о и 49-о Народно събрание, ДПС ще го има в тези народни събрания и в рамките на Конституцията и законите на страната всеки един случай ще бъде проверен и всеки ще си носи отговорност", закани се Карадайъ.

Защо в Брюксел нас ни приемат, нас ни разбират, нас ни ценят, а тук не? - попита риторично той. И допълни, че президентът на АЛДЕ е от ДПС и той се казва Илхан Кючюк, председателят на младите европейски либерали е от ДПС и се казва Антоанета Асенова, зам.-председателят на групата "Обнови Европа" е от групата на ДПС и се казва Искра Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови