ДПС с остър завой: Вече не искат субсидията за партиите да се намалява

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2019 в 12:53 4567 4

„Наш приоритет е да се запази 11 лева. Винаги е било наш приоритет. През всичките тези години от въвеждането на субсидията ДПС е било за това финансирането на политическите партии да е публично, т.е. от бюджета, за да не се създават онези зависимости, за които започна да говори българското общество едва в последната една седмица.“ Това каза пред БНР Йордан Цонев в коментар към темата за отложеното гласуване на намаляване на партийните субсидии.

„Тогава, когато ние говорихме, че ако публичното финансиране бъде намалено до степен да е равно на нула, каквото е единият лев на глас, тогава бяхме оплювани и от политическите ни опоненти, и от медиите, и от анализаторите, че сме били за публичното финансиране. Сега, когато казахме, добре след като не искате да има публично финансиране, ще възстановим, а не ще въведем, правото париите да се финансират от икономическите субекти и от физическите лица, защото това право го имаше…“, посочи той в интервю за предаването “Неделя 150“.

Цонев коментира още дали има концепция как да се осъществява финансирането от икономически субекти за партиите и как да бъде строго регламентирано:

„Ние нямаме такава концепция, защото това не е нашето първо желание. Този, който внесе референдума за 1 лев на глас с ясното съзнание, че хората, разбира се, това ще гласуват, трябваше да каже как ще се финансират политическите партии“.

Според Цонев ако все пак обществото държи на субсидия от 1 лв. за глас, трябва да се изработи концепция как политическите партии да се предпазват от икономически зависимости:

„В рамките на 3 дни няма как да се изработи концепция, приемлива за всички политически партии и за цялото общество. Такава концепция може да се изработи, ако законът бъде свален и се даде срок един месец за консултации…“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5325

4

Trabajo

24.06 2019 в 00:41

някой си "стефан", "неочаквано за себе си", се оказал съгласен с депесето.

разбрахме повода, ама не разбрахме за какво е съгласието - след като се врътнаха или преди да се врътнат?
щото и двете са техни позиции, и двете са еднакво и едновременно верни.

ако не си разбрал това за депесто, значи си тъп. ако си разбрал и пак пишеш подобни неща, значи си йордан цонев.
или бисеров. или костадинов. или проф. къф-му-беше-името.

16696

3

Новак

23.06 2019 в 23:09

Доган май ще си играе с Боко като котка с мишка.
Последните действия много наподобяват това, което направи със Станишев. Макар всячески да ненавиждам ГЕРБ, много се надявам Боко да не се хване на номерата. ДПС на практика е във властта от 2001 до ден днешен, а във фонд “Земеделие” (разбирай САПАРД и другите програми) още преди това. Те са коренът на корупцията . Каква туристическа дестинация е Борино, та всяка втора къща е хотел, а сега се оказва, че били пълни целогодишно?

1910

2

Georgi Gracata

23.06 2019 в 19:54

За пореден път доказвате,че сте партия която мисли за България.

22092

1

Стефан

23.06 2019 в 14:22

Боже, доживях да съм съгласен с дпс-то ...