ДПС призова Бог да ни е на помощ срещу Ердоган и референдума му

OFFNews 05 април 2017 в 19:26 15228 12

Снимка: Президентство на Република Турция

ДПС излезе с изключително остра декларация срещу свикания от Ердоган референдум за въвеждане на президентска система на управление в Турция.

По същество декларацията на ДПС е безпрецедентна, тъй като за първи път партията на Доган излиза с толкова конкретна и критична позиция за политическата обстановка не у нас, а в Турция, и за първи напада толкова директно действащия президент в южната ни съседка.

В документа, подписан от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, се посочва, че "Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата".

Позицията на партията завършва с думите: "Бог да ни е на помощ! Амин!"

Публикуваме пълния текст на декларацията:

"На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги. И не само Турция. Но и Балканите, Европа и света.

Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси.

Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона.

Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!

Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично НЕ:

- НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;

- НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и „въдворяват“ свободомислещи интелектуалци и журналисти;

- НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;

- НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;

- НЕ! на режисирани и контролирани „опити за преврати“ срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;

- НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;

- НЕ! на трансформацията на външната политика от „нулеви проблеми със всички съседи“ във заплашителни и агресивни действия към всички съседи;

- НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за Себе си!

Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от „болния човек на Европа“ в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!

Бог да ни е на помощ!

Амин!

МУСТАФА КАРАДАЙЪ

Председател на ДПС"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

12

мнение от IP

06.04 2017 в 11:11

Следващото правителство ще бъде между ДПС и "Патриотите". Пеевски си ви казва, че е патриот отдавна, ама вие като не му вярвате...

10571

11

Hissarion

06.04 2017 в 09:55

Ще е много интересно ДПС да набие едно "НЕ" от България на ердогановото референдумче. Мегаломаниака обаче едва ли ще остави така нещата. Той много лесно се засяга и лесно пали. Тази декларация вероятно ще помрачи атмосферата в Аксарая и ще предизвика ответни действия. Току виж и ДПС ги обявили за терористична организация и натирили Бойко да ги екстрадира тихомълком през границата.

14355

9

neverland

06.04 2017 в 09:32

Странна работа от всякъде, пък толкова да е прозорлив Сокола и от рано да маже филиите...

Иначе, пред портите на султана да се вика против него...и то не от изпънати немци или французи, а баш от "неговиви" си турци, си е...риск и определено се иска дупе. Не че изпрати ордите да ни превземат, ама може да ни се "ядоса" леко. Но какво пък, стига с този страх и "да не ядосаме" някой си.

Определено интересно решение и поведение на Доган, да не кажа голяма дума, ама може и да спечели подкрепа и доверие от извън традиционния му електорат.

77927

8

El Commandante

06.04 2017 в 09:07

"Един вид ДПС влиза в ролята на защитник на свободите и демокрацията в Турция. Влиза в ролята на добрата опозиция, която се бори за "освобождение" на Турция."

Нещо такова се получава да.
Чудя се също така, Доган дали има вътрешно инфо че прави изстрел толко далече в бъдещето...

14355

7

neverland

06.04 2017 в 08:53

Странно(за незапознатите като мен), наистина. Традиционно, масово мюсюлманите, които се "турчеят" са про Ердоган и про Турция. Дали от страх от репресии и отмъщение, дали по убеждение, но такова е впечатлението че масово го подкрепят. Има си и гюленисти и демократично мислещи, но сякаш броя им доста по-малък...или пък това е защото са потиснати...
Като така цяла партия и електората зад нея застава срещу Ердоган?
Проруски(русофили) мюсюлмани ми звучи като "дървено желязо". Некакси не ми се връзва никак.

Един вид ДПС влиза в ролята на защитник на свободите и демокрацията в Турция. Влиза в ролята на добрата опозиция, която се бори за "освобождение" на Турция.

Ако по някаква причина Ердоган и режимът му бъдат свалени...ДПС с настоящата си политика ще се изтреля...просто не ми се мисли колко високо.

Между другото, про Ердоган или гюленисти са в по-голямата си част българските мюсюлмани?

77927

6

El Commandante

06.04 2017 в 08:29

XR4 тва е ясно да, просто се чудя в конкретния случай каква игра се играе.
Реално към кого е насочена тая декларация?
Кой се очаква да я прочете и какво се очаква да се случи, тва се чудя...

10910

5

1Sion1

06.04 2017 в 00:58

Женя, ти ли си?!Що пък XR 4? 4ти километър?!

13214

4

XR4

06.04 2017 в 00:48

"ДПС призова Бог да ни е на помощ срещу Ердоган и референдума му."

Щеше да е смешно , ако не беше жалко!

Ел,ти сериозно ли?Остана ли човек в България на който още да не му е станало кристално ясно,че ДПС е отроче на ДС(разбирай КГБ)? Още ли има наивници които вярват , че конците НЕ се дърпат от.....североизток?

ПП.wayOff,я се стЕгни!