ДПС поиска оставка на Караянчева заради изолацията на журналистите в НС

OFFNews 01 октомври 2020 в 12:33 4608 1

Йордан Цонев

Възмутени сме от ситуацията на журналистите в Народното събрание и това е още един повод за оставката на Цвета Караянчева, заяви депутатът ДПС Хамид Хамид.

„Ще се върне старият режим, който беше в старото Народно събрание. ДПС никога не е имало проблем с комуникацията си с вас журналистите. Ние сме открити, във всеки момент разговаряме с вас“, заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

От ГЕРБ коментираха пред OFFNews, че връщането на стария режим за журналистите, при който те имаха достъп до депутатите, е интерпретация и няма промяна в намеренията на председателя на парламента Цвета Караянчева. Вчера тя заяви пред репортерите в парламента, че ще им даде достъп до залата с фотьойли в бившия Партийния дом, където трябва да им бюфет и до стола, който ще заработи след месец. В "бюфета" има само фотьойли, но депутати там не стъпват. Тя обаче няма намерение да осигури достъп до стаите на парламентарните групи, както беше в старата сграда на Народното събрание. Журналистите имат достъп само до пресцентъра на парламента, който се намира в сутерена на парламента, където гледат заседанията на монитори, чието излъчване често прекъсва и не могат да задават въпроси на народните избраници.

Цонев припомни, че ДПС внесъл закон, който е приет, за прозрачността на медийната собственост, за което има критики в доклада на Европейската комисия. Според него критиките за изпълнение на закона трябва да са към изпълнителната власт, а не към законодателя.

Преди две седмици БСП и ДПС пак поискаха оставката на председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева. Поводът на БСП - че превърнала тоалетната на парламента в политически фактор, понеже не допуснала до нея дете от групата от "Системата ни убива", която се опитваше да се барикадира във фоайе на сградата в сряда. Поводът на ДПС - че бездействала по стар сигнал за несъвместимост на длъжности на член на Централната избирателна комисия, избран от парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови