ДПС поиска МВР да спре разпространението на сувенири с Хитлер

OFFNews 24 ноември 2017 в 12:32 5817 1

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев да спре разпространението на фашистки символи у нас и да се заеме с организациите, които правят фашистки шествия, поиска депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов по време на парламентарния контрол в парламента днес.

Ибрямов зададе въпрос на Радев за фашистките организации у нас и какви мерки взима МВР, за да ги спре.

Депутатът от ДПС цитира отговор на минитъра от отминал блиц контрол, в който Валентин Радев казва, че в България фашистките организации са разпуснати и МВР не събира данни за тях.

"Не приемам факта, че няма такива организации и вие не събирате данни за тях. За мен няма такива организации именно защото вие не събирате данни за тях", каза Ибрямов.

Депутатът напомни за Луков марш, чиито организатори са от БНС определи като крайнодесни националисти. Като техен съорганизатор е и младежкото ВМРО, каза Ибрямов.

"Към настоящия момент в МВР няма получена информация за регистрирани партии или националсоциалистически организации, както и формирования, разпространяващи знамена на Хитлер и фашистки символи. При констатиране на подобни действия, ще бъдат предприети всички мерки от закона", отговори министърът. Той увери, че при провеждане на масови мероприятия се предприемат всички необходими действия до всеки конкретен случай.

Ибрямов се възползва от правото си да зададе последващ въпрос и от трибуната на НС той показа извадка от британска медия, в която се вижда, че на Слънчев бряг продават сувенири с лика на Адолф Хитлер.

"Не съм очарован от вашия отговор, не съм и очаквал и нещо друго. Господин министър, колеги, забележете: нацистки сувернири се разпростаняват в Слъчнев бряг. Извадка от британски вестник. Това е за вас, ще ви го подаря, разпространява се в България", обърна се Ибрямов към Радев, а след това и към Валери Симеонов: "Вместо Ваши колеги министри да потушават децибелите по морето, да се обърне внимание, че има разпространение на нацистки символи."

Ибрямов възропта и срещу организираното от Български национален съюз-"Еделвайс" този уикенд шествие, наречено Български марш срещу Ньойския договор.

"Ще оспорваме територии ли? Вчера Македония и България подписаха договор - аджеба, да ви питам, Охрид наша територия ли е? Да искаме от ООН да наложи нов световен ред?", пита риторично Ибрямов.

"Имате право да говорите, каквото си искате, задължен съм да ви отговоря на въпроса, колко и какви организации има в България и какво се предприема. У нас такива няма", настоя Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

24.11 2017 в 13:26

Да оставим настрана лицемерието на ДПС, но според МВР какво, ако една каквато и да е организация не отиде при тях да ги уведоми в трипликат за съществуването си, тя не съществува, така ли? Сега си представям група неонацисти влизат в РПУ-то и на входа говорят с дежурния: "Така и така, искаме да се регистрираме, да знаете, че сме расисти и хитлеристи... Дали ще може днес? Платили сме си таксата в Сибанк."