ДПС поиска да се отмени Законът за бурките: В европейска София бият за забрадки

Антония Чорева 28 юни 2017 в 11:18 11423 0

ДПС поиска да бъде отменен Законът, който предвижда глоба за носене на бурки. Повод ДПС да поиска "спешната поправка" е побоят над двете дъщери на зам.главния мюфтия, които вчера станаха жертва на насилие заради това, че са били забрадени.

Лидерът на партията Мустафа Карадайъ осъди от парламентарната трибуна побоя от вчера и го обяви за "поредната проява на ксенофобия".

По думите му "не е нормално в европейска София да бъдат бити жени, само защото носят забрадки и това е "тревожно явление и отдалечаване от демокрацията и европейските ценности, поставя държавата пред риск и създава лоша репутация".

След това мисълта му се насочи отново към управляващата коалиция, за да поиска отговорност от ГЕРБ затова, че във властта има "лъжепатриоти, които създават условия за подобни прояви и насаждат усещането за правилност".

"Вместо да бъдат осъдени, те се превръщат в пример за подражание. ГЕРБ трябва да поеме и носи своята отговорност за всичко, което нарушава демокрацията", каза Карадайъ.

"Не е нормално носенето на забрадка да е проблем", каза Карадайъ, след което поиска спешни промени в Закона за носене на бурките, който също бил предпоставка.

"Няма нищо по-важно от мира и разбирателството и мирното съжителство на всички етноси в страната", каза още в декларацията си Мустафа Карадайъ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови