ДПС няма да подкрепи правителство, в което влязат служебни министри

OFFNews 29 юли 2021 в 13:53 5862 1

Снимка Архив

Ние сме зрители на процеса по избор на кабинет, това, което виждаме, ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри „Далеч ДПС”. 

ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана от ИТН, срещата продължи 30-40 минути.

Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по Нова тв. По думите му партията е била поканена на една единствена среща, на която от „Има такъв народ” са заявили, че разговорите с ДПС се водят в духа на парламентаризма. 

„На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме – щом не искате подкрепа – няма да я получите. Казахме, че основния ни проиротет е възстановяване на парламентаризма и държавността, допълни Цонев. 

Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналния състав, заяви Цонев. Не искаме да виждаме дългата ръка на Иво Прокопиев в следващия кабинет, допълни той. Според него Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков не са добри министри. 

Бойко Рашков през паравана на борба срещу купения вот извърши ужасни полицейски репресии сред цели партийни структури. Ще искаме да се създаде комисия в парламента, която да разследва всеки от тези случаи, каза още Йордан Цонев. Той даде за пример Сърница, "където няма нито един купен глас, беше викан два пъти в полицията, претърсваха се домове на партийни активисти". 

ДПС няма да подкрепи правителство, в което участват служебни министри, категоричен бе той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови