ДПС: Не е възможно съглашение с ГЕРБ

13 май 2013 в 01:45 2380 1

Лютви Местан
Лютви Местан

Искам да изразя своята и на колегите си възхитата си от политическата зрялост на избирателите на ДПС. Партията ни издържа най-тежкото си изпитание досега. На карта бе не само въпросът с това колко ще тежи ДПС в 42-рото Народно събрание, какъв статут ще има - дали на опозиционна партия или на партия, която ще има отношение към намирането на формула за стабилно управление на страната. Но преди всичко на изпитание бе поставена нашата идентичност. 

Това коментира председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция в НДК в изборната нощ.

Местан подчерта, че преди 24 години ДПС е направило избор да се развива като светска партия.

Резултатът от изборите ни отрежда тежка отговорност, каза Местан и подчерта "нарастващата тежест на Движението за права и свободи".

Няколко персони в българската държава се поставиха над демократичните институции. Ние не отричаме необходимостта от силни лидери, но и най-силната личност трябва да се впише в демократичната систем, каза той. 

За първи път етнически българи християни спрямо представители на малцинствата е 50 на 50, подчерта лидерът на движението.

"Първата задача пред отговорните политически сили е да се намери бързо формула за стабилно управление на страната. То ще е стабилно в рамките на 42-рото Народно събрание при няколко предпоставки. Първо - широко политическо и гражданско съгласие. Еднакво кратък живот ще има както еднопартиен кабинет на малцинството, така и коалиционен кабинет на принципа на властовите позиции до тяхното феодализиран, коментира Местан. - Говорим за друга формула - с ескпертно политическо начало, което да представя не само позициите на парламентарните сили, но категорично - и това е най-важното, което искам да ви кажа тази вечер - да представя интересите и на онези граждани, които нямат своето парламентарно представителство."

Ние няма да затрудним, а ще улесним процеса на намирането на това широко политическо съгласие. Съгласие, но не и съглашение. Идея за влизане в каквато и да е формула с ГЕРБ ще се възприеме като акт на съглашение. С което казвам, че не е възможна подкрепа на ГЕРБ, дори тази политическа сила да се окаже първа след окончателното преброяване, категоричен бе председателят на ДПС. 

Задача на задачите на следващото правителство е да освободи българския бизнес от оковите на изискването за партийна лоялоност. ДПС ще постави това като условия, бизнесът трябва да бъде освободен от данък "партийна лоялност". 

Проблемът на ГЕРБ не се свежда до незаконните подслушвания. Истинският проблем на тази партия ще бъдат корупционните разкрития, които ще дойдат отвътре. Това е неизбежно, защото такива са механизмните, по които е изградена тази партия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!