ДПС на 32 години: младият Доган в клип за празника на движението (видео)

OFFNews 04 януари 2022 в 10:16 4718 0

ДПС навършва 32 години от учредяването си днес. 

За своя рожден ден Движението за права и свободи пусна клип, в който се съдържат и архивни кадри от 1990 г. 

Младият тогава Ахмед Доган заявява: Ние искаме нашето ДПС да се утвърди като един действителен гарант за човешки права и субект на демократичния процес в България. 

Самата идея за демокрация в България е свързана с Движението за права и свободи и с философията на създателя на ДПС д-р Ахмед Доган. Запазването на етническия мир в България и на Балканите се дължи в голяма степен на политиката на д-р Доган. Българският етнически модел е пример за толерантност и заедност. С политиката на Ахмед Доган е свързана евроатлантическата ориентация на България, твърдят от ДПС сега. 

Евродепутатът Илхан Кючюк поздрави ДПС за 32-рата годишнина на партията. Той отправи поздрав към учредителите и всички съмишленици на партията с пост на страницата си във Фейсбук. В текста му се казва: 

За нас 4 януари не е просто дата, а повод да се обърнем назад към историята и да погледнем към бъдещето. Движението за права и свободи е създадено в резултат на болката от т. нар. “Възродителен процес”. И за кратко време успя да се превърне от защитник на правата на малцинствата в България, в планетарен защитник за права и свободи. В България малцина се осмеляват да го кажат гласно, но каузите които защитаваме и международното признание, което получаваме говорят сами по-себе си.

Изтеклата година, пък и настоящата ни поставят пред изпитанието COVID-19. Вариантът "Омикрон" настъпва все повече и е редно да сме отдадени и отговорни, за да постигнем очакваното пандемично възстановяване. И тази криза ни доказа, че човешките права и свободи никога не са били отживелица или стара идеология, а точно обратното - на тях им се отдава още по-голямо значение в цивилизования свят.

За съжаление днес е нарушено доверието в обществата. Според всички световни умове най-голямото предизвикателство ще бъде невъзможността на правителствата да бъдат убедят гражданите в правотата на решенията си. Оказва се, че доверието е най-силният ни социален актив, за който обаче трябва да работим. А и както д-р Доган учеше поколения наред млади политици: “доверието е единственият ресурс, с който разполага един политик.”

И ето как ние живеем в свят на парадоксите. Оказва, че по-лесно можем да се доверим на технологиите, отколкото на легитимно избраните правителства. Това е резултат от дългогодишното насаждане на мнението, че живеем в едно “течно общество”, както написа Умберто Еко.

Общество, което няма нужда от интелектуално лидерство. И докато не осъзнаем неговата необходимост, ще продължаваме да използваме думи като визия и устойчивост, без да влагаме никакъв смисъл в тях.

Като общества през изтеклите години избирахме лесните решения. И България не прави изключение. Предлагаше ни се лесният воаяж, който не знаем накъде ще ни отведе.

Доказателство за това е и новоизбраното българско правителство. Но както е прието да се казва - нека да им дадем време.

Пък и времето ще ни принадлежи само, ако усещаме неговия темпоритъм. А, ние депесарите винаги сме разбирали това правило.

Честит 32-ри рожден ден, ДПС!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!