Доц. Николай Цонков: Управляващите задълбочават проблемите в армията

OFFNews 17 април 2018 в 15:01 2190 0

Управляващите задълбочават проблемите в българската армия, вместо да ги решават, заяви народният представител от "БСП за България" доц. Николай Цонков, заместник-председател на парламентарната Комисия по отбрана. 

Той участва в дискусия за наборната служба, организирана от Експертна общност по сигурност и отбрана в София, Конфедерацията на обществените организации по сигурност и отбрана, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и Дискусионен клуб "Политика 21" към БСП - София. На форума полковник от запаса Румен Кисьов представи доклад на тема "Отбраната е математика. Наборната служба - част от уравнението".

"Управляващите продължават да водят политика, която демотивира военнослужещите, заяви доц. Николай Цонков. - Спрени са всички модернизационни проекти. Техниката и въоръжението са морално остарели. А всички виждаме каква е международната обстановка. Крайно време е да помислим за ролята на армията ни и дали тя трябва да остане със същата мирновременна струкутра. Трябва да бъде направен задълбочен навременен стратегически преглед не само на отбраната, но и на сигурността. На базата на него да решим всички съществуващи проблеми, включително от гледна точка на военнослужещите и некомлекта като основен компонент в цялостнатата визия за управление на въоръжените сили".

Според доц. Цонков, Законът за резерва не изпълнява основната си роля - чрез мобилизационния резерв да бъде попълнен съществуващият некомплект в армията.

Полк. Румен Кисьов беше категоричен, че наборната военна служба трябва да бъде задължителна. "Искаме обаче нов тип казарма, свързан с подготовката на младите мъже в основата на военното дело, каза той. - Държавата осигурява всичко, но не при старите казармени условия. Тоест, ще може наборниците да нощуват по домовете си. Самото преминаване на службата ще бъде при сключени договори, които ще дават възможност при подготовката да се получават необходимите звания, а практиката да се осъществява срещу съответно заплащане, за да няма експлоатация".

Според полк. Кисьов, доброволците може и към този момент да попълнят некомплекта, който е близо една четвърт от личния състав. "Засега имаме под 20 000 души армия, в която има недокомплект от 6000 души, коментира той. - Основната причина за това е непривлекателният армейски труд. Анализът показва, че недостигът от личен състав е около 20-24 000 души. С толкова трябва да бъде попълнена сегашната армия. Цифрата 40 - 45 000 души не е измислена случайно. Това е въпрос на разчети и съотношение с нашите съседи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!