Дончева: Вътрешният фактор за ниския ни резултат е откровената неприязън между част от водещите лица на ИБГНИ

OFFNews 16 ноември 2021 в 14:52 7432 0

Снимка Архив

Вътрешният фактор за ниския ни резултат на изборите е липсата на ясна физиономия на коалицията и липса на това, което прави истинско тялото. Не знам доколко грубо и доколко меко сме излъчвали откровената неприязън между част от водещите лица на коалицията и доколко сме излъчвали липсата на единна кампания и послание.

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в интервю пред БНР и добави, че не е изненадана от ниския резултат на "Изправи се, БГ! Ние идваме", които не събраха достатъчно подкрепа, за да прескочат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание. 

По думите ѝ отношението към няколко от доминиращите теми през последната кампания, а именно COVID-19 кризата, зелените сертификати и отношението към начина, по който ще се развива българската енергетика, е било "натрапчиво различно" и по никакъв начин не е било дискутирано между съставните части на коалицията.

Според Татяна Дончева решаващият външен фактор за ниския резултат на ИБГНИ е появата на "Продължаваме промяната" и "засмукването на хората", които не могат да бъдат определени като твърд електорат.

Тя смята, че Кирил Петков и Асен Василев са по-здравомислещи по отношение на това, че е нужна подкрепа, но добави, че трябва да принизим очакванията към тях:

"Съставът на парламента е доста дилетантски. Като извадиш двамата водещи хора и ги сложиш в правителството, не знаеш какво остава в парламента. Освен Петков и Василев, не знаем нищо за другите лица, които ще са в парламентарната им група."

Според нея победата на Румен Радев срещу Анастас Герджиков на балотажа в неделя не е сигурна: 

"Смятам, че кашата продължава. Никой няма решение за изхода от ситуацията, това решение ще идва бавно и мъчително - много ще се реши на резултата в неделя. Не мисля, че на Румен Радев му е сигурна победата. Има сериозни шансове, но в зависимост от този изход, нещата могат да получат всякакъв развой."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови