Дончева: ГЕРБ може да е основа за новото дясно

OFFNews 21 декември 2013 в 12:01 1377 0

Татяна Дончева

Снимка БГНЕС

Татяна Дончева

„В дясно и в центъра рестартът на системата е необходим. Има нужда от нова дясна и нова лява формация. Дясната може да възникне върху ГЕРБ с отстраняването на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, защото там има хора с качество, потенциал и политически опит, които не са свързани до такава степен с най-големия въпрос кой докара ГЕРБ на власт и за какво се е използвала властта“.

Това заяви в предаването „Животът и други неща“ на БНТ социалистката Татяна Дончева.

Тя потвърди информацията, че е напуснала БСП и бе категорична, че политическият живот на България има нужда от нови десни и леви формации. По думите й на страната е необходим „рестарт“, който минава през създаването на нова Конституция и политическа система. Според нея основната причина за протестите през 2013 г. е усещането на хората, че държавата не им предлага никаква алтернатива в личен и професионален план.

Според Дончева ГЕРБ може да бъде добра основа за реформите в дясното пространство, но задължително условие ще бъде отстраняването на председателя Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов. Социалистката отбеляза, че Реформаторският блок вероятно също ще има важно участие, но подчерта, че след напускането на редица десни лидери, заместниците им не са „достатъчно силни кадри, за да теглят тази каруца“.

По думите на Дончева лявото пространство също има подчертана нужда от нова алтернатива, защото БСП вече не е представител за лявомислещите хора.

„Всички мислят, че БСП е огромна тапа, че няма никакви шансове за успех, но там има голяма ниша. БСП в сегашния си вид нито е лява по действия, нито по намерения, нито по това за кои хора се грижи. Наистина има нужда от нова лявоцентристка партия, която с по-малко лозунги и повече фактически решения да даде възможности на хората на труда да живеят достойно и да бъдат политически представени“, каза Дончева.

Тя обаче не се ангажира с прогноза кой би могъл да оглави подобна формация.

„Нямам никакви претенции аз да съм човекът. По това, което виждам в протестите от февруари, през лятото, досега, е липса на фокус, посока, ефективност, защото ако тези протести не бъдат ефективни, няма да се стигне до промяна. Без лидери не може и протестът трябва да е узрял за това“, каза Татяна Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови