Дончев: Трябва да се вижда ефект от работата на президента

OFFNews 28 септември 2018 в 09:19 1883 2

Война между институциите не е хубаво да има, но напрежение между тях не винаги е вредно да съществува, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БНТ по повод зачестилите остри реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

По думите му, подобно напрежение между институциите е уредено в Конституцията, защото те трябва да се контролират.

С уточнението, че не иска да влиза в ролята на съветник на президента, Дончев заяви, че от работата на президентската институция трябва да се вижда ефект.

Регистър на обществените поръчки съществува в момента, въпросът е кога ще сработи платформата за възлагане и приемане, в която всички обществени поръчки да се извършват в електронен вид, заяви вицепремерът.

Той уточни, че по нея се работи, като тестове на софтуера предстоят в идните дни.

Тази електронизация крие известни рискове за малките общини и институции, които ще се затруднят. Затова тя ще се извърши на вълни в рамките на следващата година, заяви Дончев.

Според него първо ще се започне от големите държавни институции и ще се стигне до най-малките звена. 

Кореспонденцията между администрациите на хартия трябва да остане в миналото в рамките на годината. В момента, грубо казано, 80% от всички видове администрации - министерства, агенции, областни администрации, общини, са готови и свързани по електронен път. Имаме проблем с по-малките общини, част от които нямат техническа и организационна готовност. Работим да спазим срока ноември тази година да няма кореспонденция между администрациите на хартия, каза той.

Дончев посочи и че се работи по държавния орган за безопасност на пътя, като най-меката версия за него е едно консултативно тяло със силна администрация и малък секретариат. По думите му, вероятно ще се избере „по-твърд“ вариант - държавна агенция под Министерския съвет със служители, преместени от други ведомства.

Една подобна агенция не само прави комплексни анализи, предписания и т.н. За да бъде ефективна, тя трябва да има мощността да предписва на другите ведомства какво да правят. В рамките на годината ще приключи процеса по подготовката на подобно звено, заяви Дончев.

Идеята за фиксирана ставка върху печалбите на Красимир Каракачанов звучи добре, но няма да е особено ефективна, убеден е вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

29.09 2018 в 03:24

И как трябва да изглежда резултатът от работата на Президента? Колко павета дневно трябва да реди по "Дондуков?
Аман от искрящи комсомолци.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

28.09 2018 в 20:29

Ами, Дончоолу, правителството да повлече крак.. Да даде пример.. Ето един за размишление - през 2012-та г. при цена на газ 700 лв, парното е 75 лв. Сега при цена от 457 лв на газа, парното ще е около 95 лв.. Какъв по-прекрасен пример за "добре" свършена работа.. Апропо - вече сме шестата година и имаме право да променяме количеството руски газ по договора от ноември 2012-та с увеличения си СОБСТВЕН ДОБИВ.. А си вижте в отчетите на ТЕМЕНУЖКАТА ВИ как от 10% собствения ни добив е паднал под 5% от изчерпващото се находище в Галата. А два пъти по-голямото от него в Девенци все още американц;ите не са го пуснали до промишлен добив. Все още си карат кондензата в Лукойл за заплати.. А как плашехте Путин с Девенци през 2012-та..
 
X

Подкастът на OFFNews